Tarih: 22.05.2017 16:06

Duterte: Putin´i ikna etmek istiyorum

Facebook Twitter Linked-in

 

Moskova´ya yapacağı ziyaret öncesinde Rus basınına konuşan Duterte, Rusya´dan Filipinler´e silah sevkiyatının ne zaman başlayacağı sorusuna 'Rusya´dan silah sevkiyatı yapılabilmesi için Devlet Başkanı Putin´i ikna etmem gerekecek. Çok fazla silah sevkiyatı söz konusu değil, özellikle yüksek hassasiyetli karada konuşlandılan füzelerin sevkiyatı gündemde' ifadelerini kullandı. 

´RUSLAR SİLAH KONUSUNDA ABD´LİLERDEN DAHA İYİ´

Duterte, Rusya´yı tercih etmesindeki nedeni de şöyle açıkladı:

'Rusya´nın daha hassas sistemleri var. Bu konuda ABD´den daha iyi olduğu için Rusya´ya yönelme kararı aldım. Rusya ayrıca cömert ve yardım etmeye hazır.'

´APTAL GİBİ Mİ GÖRÜNÜYORUM?´

Filipinler´in güvenliğini Washington´a bağlı bırakmak istemediğini belirten Duterte 'Ülkem çökerse onu kim geri döndürecek? ABD mi? Bize silah lazım. ABD, Çin´le savaşmamızı istiyor. Neyle? Cruise füzeleriyle mi? Katliam olur. Sonra da pazarlık masasında ´ben bunu´, onlar da ´bunu istiyorum´ denilen bir durum olur. Aptal gibi mi görünüyorum?' 

´RUSYA VE ÇİN´LE DAHA FAZLA BAĞLANTI İSTİYORUM´

Duterte, RT´ye verdiği ayrı bir demeçte de, Rusya ve Çin´le daha fazla bağlantı istediğini belirtti.

Duterte 'Batılı ülkeler yalnızca laf salatasıyla ilgileniyor ve Filipinler´in çıkarlarını göz ardı ediyor' dedi.

´TRUMP, BENİM DOSTUM´

Washington´a karşı olmadığını ancak ülkesinin dış politikasını ABD´nin çıkarlarından bağımsız hale getirmek için değişikliğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. 

Duterte 'ABD´ye karşı değilim, (ABD Başkanı Donald) Trump, benim dostum. Ancak dış politikamda değişiklik oldu. Çin ve Rusya ile anlaşmak istiyorum. Zira Batı´yla olan laf salatası. Bize sanki hâlâ kolonileriymiş gibi davranıyorlar. Biz bağımsız bir ülkeyiz, ülkeme karşı saygılı olunmasını istiyorum' dedi.

Duterte´nin bugün 5 günlük bir ziyaret için Moskova´ya gelmesi bekleniyor.

Filipinler´in dış politikasını ABD´den uzaklaştırmasının beklendiği ziyaret çerçevesinde Duterte, ´en sevdiğim kahramanım´ olarak nitelediği Putin´le görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin başlıca amaçlarından biri de ülkenin güneyindeki cihatçı militanlara karşı kullanmak için Rusya´dan hassas güdümlü füze satın alınması.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —