Tarih: 05.05.2015 13:04

Edirne Sinagogu Yeniden Doğuyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Sebastien de Courtois

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, 'Türkiye`deki Museviler için tarihî bir dönemden geçiliyor. 1923`ten bu yana ilk defa bir sinagogun yeniden açıldığına şahit oluyoruz.' dedi. İsrail ile Türkiye arasında son yıllarda esen soğuk rüzgârların ardından İstanbul ve İzmir`de 25 bin kişiden oluşan Musevi cemaati gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Türkiye, İsrail Devleti`ni 1949`da tanımış olmasına rağmen son gelişmeler çerçevesinde iki ülke siyasi anlamda yollarını ayırma noktasına gelmişti adeta…

Türkiye`deki Musevilerin tarihi derindir. Haleva, 'Bizim büyük çoğunluğumuz Sefarad`dır. Buradaki Museviler, 1492`de İspanya`dan sınır dışı edilen Musevilerdir. Biz burada evimizde hissediyoruz. Bu sebeple Edirne Sinagogu`nun yenilenmesi bizim için çok önemli siyasi bir semboldür. Bu barış sembolü bizi çok rahatlattı.' dedi.

İnşasında tuğla, çelik ve kiremit kullanılan sinagogun malzemeleri o dönemde Marsilya`dan getirildi. Sinagog 1.200 kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir mekân. Modernlik ve toplumsal mozaiğin sembolü olan Edirne Sinagogu 1983 yılında terk edildi ve kapatıldı. Yapılan tadilat çalışmalarının ardından sinagog 26 Mart 2015`te tekrar açıldı.

Sinagogun resmî bir törenle açılması ve törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın katılması Musevi cemaati için çok şey ifade ediyor. Bülent Arınç, yaptığı açıklamada Türkiye ve Musevilerin ortak geçmişlerinden bahsetti. Bülent Arınç, İsrail ile her sorun yaşandığında Türkiye`deki Musevilerin parmakla gösterilmeyeceği konusunda da güvence verdi. (Fransa, Le Figaro - 4 Mayıs 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —