Tarih: 28.05.2015 14:10

El Nusra lideri: Suriye’deki Aleviler hedef tahtamızda değil

Facebook Twitter Linked-in

 

Pek çok bölgeden izlenebilen yayında güvenlik gerekçesiyle yüzünü göstermeyen Culani, Alevi ve Dürzilere Sünni mezhebine geçmelerini ‘tavsiye ederken’, El Nusra’nın yalnızca ‘kendilerine saldıran ve insanlarını öldürenlere’ karşı savaştığını savundu. Bu sebeple Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a verdikleri desteğe rağmen Alevileri hedef tahtasına koymadıklarını öne süren Culani, “Savaş, Esad’ın memleketi olan Alevi kasabası Kardaha’da bitmeyecek. İslam Alevileri kâfir olarak tanımlasa da, yürüttüğümüz savaşta onlardan intikam almaya çalışıyor değiliz” dedi.

`İNANCIMIZ MERHAMETE DAYALI, KATİL DEĞİLİZ`

‘Suriye’nin özgürlüğüne kavuşturulmuş topraklarından’ yayınlandığı söylenen programda, inançlarının `merhamet ve soylu geleneklere dayalı olduğunu` savunan Culani, deyim yerindeyse insanlarını ancak katil sayılamayacaklarını savundu: “Biz katil değiliz. Dürzilere veya Alevilere zarar vermeyeceğiz veya onları hedef almayacağız.”

`KURACAĞIMIZ DÜZENDE HERKESİN SÖZ HAKKI OLACAK`

Al Jazeera’ya 2013’ün ardından ikinci kez mülakat veren Culani, savaşları bittikten sonra Suriye’de İslam Devleti kurup kurmama konusunda da tüm mezhepten insanlara danışacaklarını öne sürdü. Bununla birlikte, kurmak istedikleri düzende Hristiyanların da önemli bir yeri olacağını belirten Culani, işlerin kendi açılarından iyi gittiğini söyledi ve Esad’ın çok yakında düşeceğini savunanlar kervanına katıldı: 'Sizi temin ederim ki Esad`ın düşmesi fazla uzun zaman almayacak.'

`BİZE KARŞI IŞİD- ESAD- KOALİSYONU`

Diğer taraftan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon ile Suriye ordusunun El Nusra’ya karşı işbirliği yaptığını ve ellerinde kanıt olduğunu belirten Culani, Esad’ın IŞİD ile de ortak çıkarlar paylaştığını iddia etti. IŞİD’in zaman zaman bu yüzden kendilerine saldırdığını savunan Culani, 'Savaşımız ancak Şam’da bitecek' dedi.

`BATI`YA SALDIRMAK İÇİN SURİYE`Yİ KULLANMAYIZ`

Tek hedeflerinin Esad ve Esad’la birlikte mücadele eden Hizbullah ve diğerleriyle savaşmak olduğunu vurgulayan Culani, Batı’ya yönelik herhangi bir planları bulunmadığını söyledi: “Görevimizin asıl amacından sapmamamız adına ABD veya Avrupa’ya saldırmak için Suriye’yi atlama rampası olarak kullanmama konusunda kesin emirler aldık. Belki El Kaide bunu yapabilir, ama Suriye’de olmaz.”

ABD`YE `ŞANSINIZI ZORLAMAYIN` TEHDİDİ

Yine de herkesin kendini savunma hakkı olduğunu söyleyen Culani, ABD Suriye’deki saldırılarına devam ederse, ‘cevap için’ ellerinde birden çok seçenek bulunduğunu iddia etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —