• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Elon Musk´ın şirketi SpaceX, Pentagon´dan Ukrayna´daki uydu hizmeti maliyetlerini karşılamasını istedi

Elon Musk´ın şirketi SpaceX, Pentagon´dan Ukrayna´daki uydu hizmeti maliyetlerini karşılamasını istedi

CNN International tarafından elde edilen belgelere göre, milyarder iş insanı Elon Musk´ın sahibi olduğu SpaceX tarafından Pentagon´a yazılan mektupta, şirketin artık Ukrayna´da Starlink uydu internet hizmetini finanse etmeye devam edemeyeceğ

 

CNN International tarafından elde edilen belgelere göre, milyarder iş insanı Elon Musk´ın sahibi olduğu SpaceX tarafından Pentagon´a yazılan mektupta, şirketin artık Ukrayna´da Starlink uydu internet hizmetini finanse etmeye devam edemeyeceği bildirildi. Mektupta, Pentagon´un finansmanı devralmasını talep ettiği de aktarıldı.

Milyarder iş insanı Elon Musk, Rusya´nın Ukrayna´yı işgalinin hemen ardından SpaceX´in Starlink adlı uydu-internet sistemini Ukrayna´da devreye sokma kararı almıştı.

Haziran ayında ise SpaceX, işgalin ilk üç ayında Ukrayna´ya 15 bin Starlink kiti teslim ettiğini açıklamıştı.

Elon Musk, Cuma günü Twitter´da şu ana kadar Ukrayna´ya 20 bin Starlink uydu birimi bağışlandığını ve bunun SpaceX´e maliyetinin 80 milyonu bulduğunu söylemişti. Musk, yıl sonunda ise bu maliyetin 100 milyon doları aşacağını belirtmişti.

'FİNANSMANI DEVRALIN'

Ancak CNN International´ın elde ettiği belgelere göre, bu yardımlar Pentagon devreye girip milyonlarca dolar ödemediği sürece sona erebilir gibi görünüyor.

Alex Marquardt imzalı yazıda, Eylül ayında SpaceX tarafından ABD Savunma Bakanlığı´na (Pentagon) yazılan bir mektupta, şirketin artık Ukrayna´daki hizmeti finanse etmeye devam edemeyeceği bildirildi. Mektupta ayrıca Ukrayna hükümeti ve askeri kullanım için sunulan Starlink hizmetinin finansmanını Pentagon´un devralması talep edildi.

SpaceX´in hükümet satış direktörü tarafından kaleme alınan mektupta, “Ne Ukrayna´ya daha fazla terminal bağışlayacak ne de mevcut terminalleri belirsiz bir süre için finanse edecek durumda değiliz” ifadeleri yer aldı.

Şirketin iddialarına göre ise Ukrayna´da sunulan hizmetin maliyeti, yılın geri kalanında 120 milyon doları, önümüzdeki 12 ayda ise 400 milyon doları bulabilir.

ABD´li milyarder iş insanı Elon Musk´ın Rusya-Ukrayna savaşı hakkında yorumları ve önerileri, Kiev´de büyük tepki ile karşılanmıştı.

 

 

 



22.5° / 14.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor