Elon Musk´tan Mars´ta mutlak hakimiyet: SpaceX, kızıl gezegende uluslararası yasaları ve hükümet yetkisini tanımayacak
İnsanlığın ortak girişimi olması gereken Mars araştırmalarına el atıp kızıl gezegende sömürge kurma adımları atan ABD´li teknoloji devi Elon Musk´ın SpaceX şirketi, Mars´da uluslararası hukuku tanımayacağını şimdiden ilan etti.
İnsanlığın ortak girişimi olması gereken Mars araştırmalarına el atıp kızıl gezegende sömürge kurma adımları atan ABD´li teknoloji devi Elon Musk´ın SpaceX şirketi, Mars´da uluslararası hukuku tanımayacağını şimdiden ilan etti.
Mars yolculuğu için 2024 tarihini öngören Elon Musk´ın uzaya gönderdiği uydular üzerinden tüm dünyaya internet erişimi sunmayı hedeflediği Starlink projesinin hizmet kullanım şartlarından SpaceX´in kızıl gezegende başına buyruk hakimiyet planları çıktı.
Buna göre SpaceX, Mars´da uluslararası yasaları tanımayarak sadece kendi koyduğu kendi kendini yönetme ilkelerine uyacak. Bu ilkelerin ne olduğunu da Mars´a insan yerleşimi başladığında belirleyecek.
Musk´ın geçen hafta planlarını açıkladığı Mars´ta kendi kendine yeten sürdürülebilir şehirde, muhtemelen insanlara ve makinelere internet bağlantısı sağlaması amaçlanan Starlink takım uyduları kullanılacak.
Dünya´nın eksenine 800´den fazla uydu yerleştirilmiş durumda, gelecek yıllarda bu sayının on binlerle ifade edilmesi bekleniyor.
Bu hafta ağın yeteneklerinin beta testlerinin başarıyla sonuçlanmasının ardından, ABD ve Kanada´nın bazı bölgelerinde Starlink uygulaması başlatıldı.
Kullanıcılara hizmet şartları kapsamında Dünya veya Ay´a sağlanan Starlink hizmetlerinin ABD´nin Kaliforniya eyaleti yasalarına göre yönetileceği bildirildi.
Ancak gezegenimiz ve doğal uydusunun sınırlarının ötesinde SpaceX, herhangi bir ülke ya bölgenin yasa ve düzenlemelerini tanır gözükmüyor.
Yürürlükteki yasalar bölümünde şöyle diyor:
'Mars´ta ya da Mars´a giden kolonizasyon uzay araçlarına sağlanan hizmetler için taraflar Mars´ı özgür bir gezegen olarak kabul ediyor, dolayısıyla Dünya merkezli hiçbir hükümetin Mars´taki faaliyetler üzerinde yetkisi veya egemenliği bulunmuyor.'
Uzay sistemleri mühendisi Erwan Beauvois, SpaceX´in pozisyonunun, insanlığın Dünya´nın ötesine yayılmasına hazırlık için 2012´de kurulan ve kar amacı gütmeyen bir örgüt olan Earthlight Vakfı´nın bildirisinin uzantısı olduğu değerlendirmesini yaptı.
İnsanlığın Evrendeki Hakları ve Sorumlulukları Bildirisi, 'Uzayın herkes tarafından herkes için herkese yönelik ücretsiz olarak göz önünde bulundurulması gerekmektedir' diyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
