• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Enerji Alanında İş Birliği

Enerji Alanında İş Birliği

Rusya Federasyonu (RF) Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rus-Türk görüşmeleri sonucunda düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Türk mevkidaşı Binali Yıldırım ile enerji, nükleer ve doğal gaz alanlarına ilişkin konuları ele a

 

Ria Novosti

Rusya Federasyonu (RF) Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rus-Türk görüşmeleri sonucunda düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Türk mevkidaşı Binali Yıldırım ile enerji, nükleer ve doğal gaz alanlarına ilişkin konuları ele aldığını bildirdi.

Medvedev, “Kapsamlı bir görüşme yaptık. Ticaret, yatırımlar, petrol ve doğal gazla ilgili olduğu kadar nükleerle de ilgili olan enerji sektörü ayrıca sanayi, yüksek teknoloji, tarım ve turizm gibi alanları kapsayan çok geniş bir konular yelpazesi ele alındı.” şeklinde ifadeler kullandı.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ile geçekleştirdiği görüşme sonucunda Türkiye´nin Halep´te teröristleri ayıklamak için her türlü çabayı gösterdiğini bildirdi.

Yıldırım, “Yapıcı bir diyaloğumuz devam ediyor ve tabii ki Halep´teki insani felaketin sona ermesini ve bu insanların insani yardıma erişmesini istiyoruz. Her iki taraf bu yönde çaba sarf ediyor. Teröristlerin sivillerden ayıklanması da hayati öneme sahip bir konu ve bu bağlamda Türkiye ilgili çalışmalara devam ediyor.” dedi.

Başbakan, Türkiye´nin teröristlerle mücadele etmeyi hedeflemenin yanı sıra Suriyelilerin vatanına dönmesi için uygun şartların oluşturulması amacıyla çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Medvedev, Suriye´deki durumun genel olarak normalleşmesinin Rusya ve Türkiye için öncellikli bir hedef olduğunu bunun bütün bölgeye yarar sağlayacağını bildirdi.

Medvedev, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Avrupa Birliği (AB) topraklarına uzatılmasına ilişkin müzakerelerin ileride daha yeni yapılacağını ancak bu yöndeki bir kararın Avrupa´nın yararına olacağını ve yeni güzergahın mevcut hatları organik bir şekilde tamamlayarak Avrupalı tüketicileri var olan risklerden koruyacağını belirtti.

Medvedev ayrıca Türkiye´nin Türk Akımı´yla ilgili hükümetler arası anlaşmayı onayladığını ve Rusya´nın da bunu en kısa sürede yapacağını söyledi.

Yıldırım, Türkiye´nin Akkuyu nükleer güç santrali projesinin yapımı için gerekli bütün kararları yakın zamanda almak niyetinde olduğunu bildirdi.

Türkiye Başbakanı, “Akkuyu projesinin yapımı bizim için stratejik bir konu. Bununla ilgili olarak yakında bütün gerekli kararlar alınacak. İleride de söz onusu önemli projenin yapımının hızlandırılmasına odaklanılacak.” dedi.

Rusya Başbakanı, bütün ortak projelerin hayata geçirilmesi şartıyla Rus-Türk ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşabileceği inancını dile getirdi.

Medvedev, “Bu konuda çalışırsak, az önce zikredilen büyük projeleri hayata geçirirsek, diğer alanlardaki iş birliğimizi arttırırsak bu 100 milyar dolarlık rakama da ulaşmak mümkün.” dedi.

Yıldırım, Türkiye´nin Akkuyu nükleer enerji santraline stratejik yatırım statüsünün verilmesi sürecini hızlandırmayı planladığını belirtti.

Türkiye Başbakanı, “Akkuyu nükleer güç santraline gelince buna stratejik yatırım statüsü vermeye karar verdik, bu mutlaka olacak. İlgili süreçleri hızlandıracağız. Söz konusu projenin temposunu düşürmek istemiyoruz ve projenin zamanında hayata geçirilmesi için elden geleni yapacağız.” şeklinde ifadeler kullandı.(Rusya,Ria Novosti-06.12.2016)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor