Tarih: 30.09.2022 14:34

Enerji krizi yeni Avrupa düzenini besliyor: güçlü bir İtalya ve hasta Almanya

Facebook Twitter Linked-in

Rusya´nın 24 Şubat´ta Ukrayna´yı işgalinden sonraki haftalarda, İtalyan enerji devi Eni´nin CEO´su Claudio Descalzi, Afrika´daki gaz tedarikçilerine bir dizi ziyaret yapmaya başlamıştı.

 

Şirket ve hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre ziyaretler, Şubat ayında Cezayir´deki yetkililerle yapılan toplantıların yanı sıra Mart ayında Angola, Mısır ve Kongo Cumhuriyeti´nde Descalzi´ye genellikle üst düzey Roma yetkililerinin eşlik ettiği görüşmeler içeriyordu.

 

Devlet kontrolündeki Eni ve İtalya, en büyük tedarikçisi Rusya´dan aldığı hacimlerin büyük bir bölümünü değiştirmek için ekstra gaz sağlamak için bu ülkeyle mevcut tedarik ilişkilerinden yararlanmayı başardı.

 

Vladimir Putin´in savaşı kıtayı alternatif bir gerçekliğe sürüklerken, birçok Avrupa ülkesinin gerçekleştiremediği çevik bir değişimi de beraberinde getirdi.

 

Almanya ekonomik bir güç merkezi ve ihtiyatlı planlama deyince akla gelen ilk ülke. Fakat enerji krizine tamamen hazırlıksız yakalandı. Durgunluğun eşiğinde, endüstrisi gaz ve enerji dağıtımına hazırlanıyor.

 

Ekonomik krizlere aşina bir ülke olan İtalya, nispeten dayanıklı görünüyor. Ek tedarik sağladı ve hükümeti, ülkeyi enerji güvenliği konusunda 'Avrupa´nın en iyisi' olarak selamlarken, gazı tayın etmeye ihtiyaç duymayacağından emin.

 

Gerçekten de iki ülke, Rus gazına bağımlılığın büyük ölçüde değiştiği bir kıtada şiddetli bir enerji krizinin eşit olmayan bir şekilde ağırlaşması nedeniyle kendilerini zıt koşullarda buluyor.

 

Bölgenin çoğu, Almanya, Macaristan ve Avusturya da dahil olmak üzere yoğun bir şekilde maruz kalanlarla birlikte bir kış tedarik kriziyle karşı karşıya. Daha az etkilenen ülkeler arasında, geleneksel olarak Rusya´ya güvenmeyen Fransa, İsveç ve İngiltere ile İtalya yer alıyor.

 

'Eni, Kuzey Afrika´da faaliyet gösterdiği tüm ülkelerle çok güçlü bağlara sahip ve hepsinde var: Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve bu ülkelerin çoğunda en büyük yukarı akış yatırımcısı ve uluslararası petrol şirketi üreticisi.'

 

İtalyan hükümeti yorum yapmaktan kaçındı. Almanya ekonomi bakanlığı, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için beş yüzer terminalin kiralanması gibi erken adımlara atıfta bulunarak, Rus gaz ithalatından mümkün olduğunca çabuk uzaklaşmak ve arzını çeşitlendirmek istediğini söyledi. Almanya´da şu anda LNG terminali bulunmazken, İtalya´da faaliyette olan üç terminal var ve yakın zamanda iki tane daha satın aldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —