Enerji üreten yeni nesil pencereler
Bilim adamları yeni nesil pencereler üzerinde çalışıyor. Pencereler akışkan bir sıvı ile besleniyor. Böylece onlar enerji tasarrufu için etkin bir araç haline dönüşüyor.
Bilim adamları yeni nesil pencereler üzerinde çalışıyor. Pencereler akışkan bir sıvı ile besleniyor. Böylece onlar enerji tasarrufu için etkin bir araç haline dönüşüyor.
Julian Lopez, Euronews:
“Lihtenştayn´da oldukça rüzgarlı bir gün. Bu konteyneri çekmek için buraya geldik. Normal bir konteynermiş gibi görünüyor ama öyle değil. Onun camlarına özel bir sıvı enjekte edilmiş. Camın dış yüzeyi güneş radyasyonunu topluyor ve enerjiye dönüştürüyor. İç tarafı ise mekanı ısıtma ve soğutma özelliğine sahip.”
Anne-Sophie Zaph, Mimar:
“Pencereler gölgelendirilebiliyor. Böylece güneş ışınlarına karşı koruma sağlanıyor. İç mekanı ısıtıp soğutabiliyorlar. Güneş radyasyonunu absorbe diyor ve onu binanın içinde enerji tüketimi için kullanıyor.
Normal şartlarda her pencere bir saatte 1 kilowatt enerji üretebiliyor. Pencerenin içindeki sıvı, su, antifriz ve manyetik parçalardan oluşuyor.
Bilim adamları en büyük zorluğun uzun dönem istikrarlı bir yapıya ulaşmak olduğunu söylüyor. Bunun için özel maddeler üzerinde çalıştılar.
Daniel Gstöhl, Mekanik Mühendisi
“Parçacıklar aglütinasyon yapmamalıdır, yani bir araya toplanmamalıdır. Zamanla pencerenin üzerinde birikmemeli. Çözünmüş halde kalmalı ve gerektiğinde filtrelenmesi de kolay olmalı.”
Bu sıvı pencereye homojen ve etkin bir şekilde güvenli olarak enjekte edilmeli.
Stefan Frei, Mekanik Mühendisi:
“Bizim için en büyük zorluk doğru çalışma yöntemini bulmaktı. Cam üzerinde büyük baskı oluşturulmamalı çünkü bu durumda zamanla biçimi bozulabilir. Böyle olursa parçacıkların cam içinde düzen bir şekilde dağılımını sağlayamazdık. Bütün bu düzeneğin işlemesi için alçak basınçta çalışmalıydık. Diğer ortaya çıkan sorunlara çözüm üretmeliydik.”
Bilgisayar programları sayesinde pencerelerin hangi şartlarda ve ne dereceye kadar iç sıcaklığı kontrol edebileceği ölçülüyor.
Laura Baumgartner, İnşaat Mühendisi:
“Bir klima ya da ısıtıcı gibi ilave bir ısıtma ya da soğutma sistemine ihtiyacımız olmadığını doğruladık. Bunu bilgisayarlarla belirleyebilmek önemli noktalardan biriydi. Şimdi konteynerde gerçek testler uygulanarak bunun doğrulanma zamanı.”
Gerçek testler kışın Vaduz´da yazın ise Kıbrıs adasında yapılıyor. Bu testlerle camların mekanı ısıtma ve soğutma derecesi ölçülüyor. Sonuçlar beklenirken araştırmacılar bir adım ilerisini düşünüyor.
Anne-Sophie Zaph, Mimar:
“Bunun çok katlı ofis binalarının cephelerinde yüksek düzeyli cam oranıyla uygulanmasını bekliyoruz. Ancak Rüzgarın büyük cam yüzeyli binaların gölgelenmesini zorlaştırması gibi sorunlara çözüm bulmak zorundayız. Ancak bizim temel hedefimiz geniş yüzeyli binalar. Normal evler daha az cam yüzeyine sahip. Etkili olmak için bizim sistemimizde olabildiği kadar geniş cam yüzeyine ihtiyaç var.”
Bilim adamları etkin enerjili bu pencerelerin dört yıl içinde piyasaya çıkabileceğini söylüyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
