Tarih: 21.11.2017 15:48

Erbil, ABD´den özel temsilci istedi

Facebook Twitter Linked-in

 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), bağımsızlık referandumu sonrası tehlikeli gerilim yaşadığı Irak merkezi hükümetiyle arasında arabuluculuk yapması için ABD´den özel temsilci atamasını istedi. Washington ziyareti sırasında Wall Street Journal gazetesine konuşan IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Falah Mustafa Bekir, ´´Muazzam bir tehdidin altında olduğumuzu hissediyoruz´´ dedi.

´HAŞDİ ŞABİ ÇEKİLSİN´

Amerikalı yetkililere gerilimi yatıştırmak için daha fazla şey yapmaları talebini ilettiğini söyleyen Bekir, ´´Uluslararası toplum müdahil olmalı. Ve bunu yarın değil, bugün yapmalı' diye konuştu. Peşmerge ile Irak hükümet güçleri arasında kesin ateşkes sağlanması için ABD´nin daha fazla müdahil olması gerektiğini savunan Bekir ve diğer Kürt yetkililer, özellikle İran destekli Iraklı Şii milis gücü Haşdi Şabi´nin Kuzey Irak´taki varlığından rahatsız.

´IRAK´LA SINIRLI KALMAZ´

Kerkük gibi statüsü tartışmalı bölgelerde de bağımsızlık referandumu düzenlenmesi sonrası Haşdi Şabi´nin başını çektiği Irak güçleri yıldırım operasyonuyla tüm tartışmalı bölgeleri peşmergeden almıştı. Haşdi Şabi´nin tartışmalı bölgelerden çekilmesini istediklerini söyleyen Bekir, Şii milislerin Irak´ın istikrarını tehdit ettiğini, İran´ın nüfuzunu artırdığını ve çatışmayı Irak sınırlarının ötesine taşıyabileceğini öne sürdü. ´´Bu gerilim Irak´ta kalmayacaktır. ABD, 2003´ten beri müdahil olduğu Irak´la daha fazla ilgilenmeli´´ dedi.​

MCMASTER´LA GÖRÜŞME

IKBY´ye ABD ve Birleşmiş Milletler´in diplomatik desteğini kazanmak için temaslarda bulunan Bekir, bugün de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ile bir araya geliyor. Wall Street Journal´ın görüştüğü bir ABD Dışişleri yetkilisi, IKBY´den özel temsilci talebinin geldiğini doğrulayarak 'Değerlendiriyoruz' açıklaması yaptı. 

´HAVA AMBARGOSU KALKSIN´

Bekir´in demeciyle eş zamanlı olarak IKBY hükümeti uluslararası topluma çağrı yaptı. Irak hükümetinin bağımsızlık referandumuna misilleme olarak bölgeye uluslararası uçuşları durdurmasının ´uluslararası hukuka aykırı´ olarak nitelendiği yazılı açıklamada, 'Uluslararası toplumu, Bağdat´taki yetkilileri uluslararası uçuşlar üzerindeki ambargoyu koşulsuz olarak kaldırması için baskı yapmaya çağırıyoruz' denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —