• BIST 100

    10266,53%-0,01
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35

Erdoğan: ‘Bağımsızlık Talepleri Bölgede Yeni Çatışmalara Neden Olabilir´

Erdoğan: ‘Bağımsızlık Talepleri Bölgede Yeni Çatışmalara Neden Olabilir´

Erdoğan, Irak Kürt yönetimine almış olduğu referandum kararından vazgeçme çağrısında bulundu. Erdoğan, “Bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Burad

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´na hitap etti. Erdoğan, 25 dakika süren konuşmasında bir çok farklı konu başlığıyla küresel sorunlara ilgili görüşlerini aktardı.

Erdoğan, Irak Kürt yönetimine almış olduğu referandum kararından vazgeçme çağrısında bulundu. Erdoğan, “Bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Buradan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi´ni bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz,” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye´nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmenin, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi´ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabileceğine işaret etti. Erdoğan, “Yeni çatışmaların fitilini ateşlemek yerine hep birlikte bölgede huzuru, barışı, güvenliği, istikrarı tesis için çalışmalıyız' diye konuştu.

“AB sözlerini tutmadı”

Erdoğan bölgede Suriye´deki çatışmaların 7´inci yılına girdiğini belirtti. Suriye halkının uluslararası toplum tarafından yalnız bırakıldığını ifade ederek, “Bu insanların yaşadıklarına kayıtsız kalamazdık. Şu anda ülkemizde 3 milyonun üstünde Suriyeli ile 200 binin üstünde Iraklı´ya ev sahipliği yapıyoruz. Astana toplantılarını başlattık. Ülkede kalıcı ateşkesin sağlanması için Rusya ve İran´la mutabakata vardık. Yeni bir planı hayata geçiriyoruz. İstikrarlı ve müreffeh bir Suriye için her adımı destekliyoruz. Mülteci akınını önlemek için her türlü adımı atıyoruz. Avrupa Birliği, Suriyeli sığınmacılar için söz verdiği maddi yardım sözünü tutmamıştır' dedi.

“Fırat kalkanı operasyonu sonrasında yüz bin mülteci Suriye´ye geri döndü”

Erdoğan, Türkiye´nin Suriye ve Irak´ta istikrarsızlıktan beslenen terör örgütleri ile mücadele ettiğini belirterek 3 bin IŞİD militanının etkisiz hale getirdiğini ifade etti.

Erdoğan, YPG ve PYD´nin bölgedeki demografik yapıyı değiştirme çabaları olduğunu, asıl amaçlarının IŞİD ile savaşmak olmadığını öne sürdü. Cumhurbaşkanı, Türkiye´nin Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında yüzbin Suriyeli topraklarına geri döndüğünü ifade etti.

Erdoğan, “Fırat Kalkanı operasyonu IŞİD´e karşı verilen en önemli mücadeledir. PYD, YPG´nin Suriye´de ele geçirdiği bölgelerde kendisine karşı çıkanları öldürme çabaları insanlık suçudur” diye konuştu.

“Uluslararası toplum Myanmar´da iyi bir sınav veremedi”

Erdoğan, konuşmasında Myanmar´daki Arakanlı Müslümanlar´ın vatandaşlık haklarının dahi ellerinden alınıp göçe zorlandıklarını belirterek, “Uluslararası toplum maalesef tıpkı Suriye konusunda olduğu gibi burada da iyi bir sınav veremedi” dedi. Erdoğan, Arakan halkının kendi toprakları içinde huzurla yaşamalarının temin edilmesi gerektiğine işaret edip, “Türkiye olarak bu konuda ülkelerle görüştük. Eşim, oğlum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızı Bangladeş´teki kampları yerinde incelemek için gönderdik” diye konuştu.

‘Güvenlik Konseyinin yapısı değişmeli´

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin yapısının değişmesiyle ilgili eleştirilerini tekrarladı. “ Dünya beşten büyüktür” sözünü genel kurula bir kez daha yineledi.

BM Güvenlik Konseyinin şimdiki yapısıyla sorunları çözemeyeceğini vurguladı daha demokrat bir yapıya kavuşturulması gerektiğini savundu. Erdoğan Genel Kurula hitabının, 'Biz güvenlik konseyinin tamamı aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşan bir yapıya sahip olmasını öneriyoruz. Artık ikinci dünya savaşı sonrası bir dünya yok. Tüm dünya ülkelerinin görev aldığı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin insanlığın vicdanı olacağını umuyoruz.'

 

 


19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor