• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Erdoğan: ´PYD/YPG´nin Muhatap Alınması Uygun Değil´

Erdoğan: ´PYD/YPG´nin Muhatap Alınması Uygun Değil´

20 dakika süren görüşmenin ardından iki lider kameraların karşısına birlikte geçti. Trump Oval Ofis´te toplantı öncesi yaptığı açıklamada, 'Erdoğan ile uzun ve zorlu görüşmelerimiz olacak' dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Washington´da yerel saatle 12:40´da Beyaz Saray´da Amerika Başkanı Donald Trump´la biraraya geldi. 

20 dakika süren görüşmenin ardından iki lider kameraların karşısına birlikte geçti. Trump Oval Ofis´te toplantı öncesi yaptığı açıklamada, 'Erdoğan ile uzun ve zorlu görüşmelerimiz olacak' dedi.

Görüşmenin ardından iki lider yine Beyaz Saray´da kameraların karşısındaydı.

Trump, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerden övgüyle bahsetti, 'Kore´de birlikte savaştık' dedi. Amerika Başkanı 'şimdi de teröre karşı birlikte savaşıyoruz' dedi, Türkiye´nin PKK ve IŞİD´e karşı verdiği mücadeleye destek verdiklerini dile getirdi.

Trump, basın toplantısında,Türkiye´nin istediği silah siparişlerinin hızla teslimati için çalışacaklarını da belirtti.

Amerika Başkanı 'Türkiye ile ilişkilerimiz kırılamaz' ifadelerini de kullandı.

Erdoğan: YPG´nin muhatap alınması uygun değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan da IŞİD ile mücadele konusunda YPG´nin muhatap alınmasının uygun olmadığını kaydetti. Erdoğan, bu tür bir desteğin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunun altını çizdi. Erdoğan konuşmasında, bölgenin etnik ve dini yapısını değiştirmeye yönelik girişimlere izin verilmemesi gerektiğini de söyledi; Libya, Suriye, Irak ve Yemen´deki kaosu fırsata dönüştürmeye çalışanların sonunda kaybeden taraf olacaklarına dikkat çekti.

Erdoğan, 'Tüm terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmeliyiz' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı, 'Bugün temeli atılan yeni dönem hayırlı olsun' şeklinde temenni de dile getirdi. Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olarak Fethullah Gülen´in iadesi konusundaki beklentilerini de Trump´a açıkça ifade ettiğini vurguladı.

Erdoğan görüşmede, Türk-Amerikan ilişkilerinin mevcut durumunu, Suriye ve Irak´ta atılacak ortak adımları, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirme yollarını ele aldıklarını da dile getirdi.

Cumhurbaşkanı, Trump´ın, Şam rejiminin (Han Şeyhun´a) kimyasal saldırısına misilleme olarak attığı adımı yerinde bulduğunu dile getirdi, geçmişte yapılan yanlışların telafisinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan, Türkiye-Amerika ilişkilerinin küresel istikrar için çok önemli olduğunu da vurguladı. Cumhurbaşkanı, ekonomi,savunma ve enerji alanında işbirliği önemli dedi.

Erdoğan´ın Trump ile görüşmesinin bir numaralı gündem maddesi Suriye oldu. Türkiye, Amerika´nın YPG´ye ağır silah yardımı kararı almasından rahatsız.

Erdoğan-Trump görüşmesi iki ülke ilişkileri açısından son yıllardaki en önemli görüşmelerden biri olarak nitelendiriliyor.

İki lider basın açıklamaları sonrasında medya mensuplarından soru almadılar, ancak bir gazeteci Trump´a Ruslarla yaptığı son görüşmeyi sordu. Trump da bu görüşmenin çok başarılı olduğunu dile getirdi.

Amerikan basını, Trump´ı Ruslarla görüşmesinde gizli bilgileri ifşa etmekle suçluyor.

Erdoğan Trump ile görüşmesinin ardından Türkiye´nin Washington Büyükelçiliği´nde Amerikalı kanaat önderlerini kabul edecek. Cumhurbaşkanı yerel saat ile 18:00-19:30 arası Amerikalı şirketlerin CEO´ları ve Fon yöneticilerini yine Washington Büyükelçiliği´nde kabul edecek.

Erdoğan temaslarının ardından yerel saatle 20:15´de Washington´dan ayrılacak.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor