• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Erdoğan: Sermaye piyasaları olarak adım atmamız lazım

Erdoğan: Sermaye piyasaları olarak adım atmamız lazım

İstanbul´daki Sermaye Piyasaları Kongresi´nde konuşan Erdoğan, 'ABD ve Avrupa´da faiz oranları 0.50´lerdeyken Türkiye´de 15-16. Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Böyle bir sıkıntının içerisinde bu iş yürümez. Sermaye piya

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Sermaye Piyasaları Kongresi´ndeki konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘BİRİLERİ BU SÖZÜMÜ O ZAMAN KENDİLERİNCE HAFİFE ALMIŞTI AMA BU KRİZ DÖNEMİNİ REKOR BÜYÜME ORANLARIYLA ATLATTIK´

Küresel finans krizi başladığında bu krizin Türkiye´yi teğet geçeceğini ifade etmiştim, birileri bu sözümü o zaman kendilerince hafife almıştı. Sonuçta ülkemiz 2009 yılındaki küçülme dışında, bu kriz dönemini rekor büyüme oranlarıyla atlattı.

‘TÜRKİYE´NİN DURUMU DÜNYADAN DA AVRUPA´DAN DA ÇOK DAHA İYİDİR´

Türkiye´nin durumu dünya genelinden özellikle de Avrupa´dan çok daha iyidir. Üstelik ülkemiz diğerlerinden farklı olarak Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Karadeniz gibi kriz bölgelerinin çok yakınında bulunuyor. Bilhassa komşularımız Suriye ve Irak´taki her gelişme bizi çok yakından ilgilendiriyor.

‘FİNANS SEKTÖRÜNÜN PARASINI KASALARDA TUTMASI, HAYATA, PİYASAYA SÜRMEMESİ GAFLETTİR´

Ben paranın siyasetinde (Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli), Nurettin kardeşim kadar kabiliyetli değilim. Açık konuşacağım, o da şudur; Bir defa bu ülkenin değerlerine, bu ülkenin ayağa kalkmasına hep birlikte destek vereceğiz. Çünkü parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse, finans sektörünün de parasını kasalarda tutması, hayata, piyasaya sürmemesi o denli gaflettir.

Finans merkezi olarak İstanbul´un yeni atacağı adımlarla dünya finans merkezleriyle bir yarış içerisinde olacağına inanıyorum, en ufak bir şüphem yok. Bunu örnek haline getirmemiz lazım. Bir diğer adım da İslami finans noktasında. ´Ben faize paramı yatırmam´ diyenler için de bir kapı. Nedir bu? Bütün katılım şirketlerinin de bu sektörde yerini alması. Bu da büyük önem arz ediyor. 

‘BİZE BAKIYORSUN, AMAN YARABBİ´ Bakıyorsun ABD´ye faiz oranları daha şurada geçen yıla kadar 0.25´ti. Şimdi 0.50 filan, oralarda dolaşıyor. Geliyorsun Avrupa´ya 0.50, 1, 1.50 buralarda. Japonya eksi, bunları konuşuyor. İsrail hakeza oralarda. Bize bakıyorsun, aman yarabbi, 15, 16, 17 buralarda. 

´TEFECİLERLE YARIŞANLAR VAR´

Hatta hatta adeta tefecilerle yarışanlar var. Tefecilerle yarışmak değil, ben ülkem için ne yaparım? Ben bu yıl sonu itibariyle bankam şu kadar kazandı diyeceğimize hem kazandım hem de bu ülkenin kalkınmasına şu kadar finans desteği verdim diyebiliyor muyuz?

´BÖYLE BİR SIKINTIYLA (FAİZLE) BU İŞ YÜRÜMEZ´

Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Nasıl bu adımları atsın? Atıyorsa bile zaten reel sektör kazandığını ancak oraya yetiştiriyor. Kendisine bir şey kalmadığı için yeni yatırımlar da yapamıyor. Böyle bir sıkıntının içerisinde bu iş yürümez. Öyleyse bizim bu konuda sermaye piyasaları olarak çok ciddi bir adım atmamız lazım.

​´VARLIK FONU BANA GÖRE TÜRKİYE´NİN ÇOK GEÇ KALMIŞ BİR PROJESİDİR´

Şu anda varlık fonu bana göre Türkiye´nin çok geç kalmış bir projesidir. Şimdi varlık fonu ile beraber ortada oluşacak assetler inanıyorum ki, bizim gücümüzü ulusal ve uluslararası bazda artıracak. Bu konuda da hükümetimize başarılar diliyorum.

Faize dayalı küresel finans sisteminin, sukuk gibi, alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi insaflı finans araçlarıyla yeni bir yörüngeye oturtulmasına ihtiyaç vardır. Faizden para kazanmak yerine yatırımdan para kazanmak, sadece insaflı değil aynı zamanda sürdürülebilir bir modeldir. Bunun üzerinde duralım. Bu finansman araçlarını ön plana çıkaramayan ülkelerin halen yaşadıkları krizden daha uzun yıllar çıkamayacaklarına inanıyorum.


 

 



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor