• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Erdoğan: Suriye, Esad ile yeniden ayağa kalkamaz

Erdoğan: Suriye, Esad ile yeniden ayağa kalkamaz

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurulu için ABD´ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Reuters´a yaptığı açıklamada, 'Suriye batmışsa bunun nedeni (Devlet Başkanı Beşar) Esad´dır, Suriye´nin yeniden ayağa kalkması Esad ile mümk

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği New York´ta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide şunları kaydetti:

Suriye konusunda tekrar masaya oturulup ateşkesin sağlanmasında fayda olduğuna inanıyorum.

Esad´sız bir çıkış formülünü Suriye halkının bulacağını düşünüyorum, Esad´ı savunanlardan da onu sahiplenmemelerini rica ediyorum.

Suriye batmışsa bunun nedeni Esad´dır, Suriye´nin yeniden ayağa kalkması Esad ile mümkün değil.

Türkiye olarak Suriye´de Rakka´nın DEAŞ´tan temizlenmesi tek başımıza hedefimiz olamaz, ancak koalisyonla böyle bir adım atabiliriz.

´AB MÜLTECİLER İÇİN ADIM ATMIYOR´

Mülteciler için şu ana kadar toplamda Türkiye 25 milyar dolar harcadı, şu ana kadar AB´den gelen destek 180 milyon euro, ardından atılan adım yok.

Türkiye´yi AB´ye almayacaksanız açık ve net olarak ´sizi almak istemiyoruz´ deyin; bu şekilde oyalama taktikleri içine girmeyin.

´OHAL KARARI UZATILABİLİR´

OHAL 3 ay sürecek diye bir şey yok; hükümetimiz ikinci bir üç ay kararı da alabilir ya da Fransa´da olduğu gibi daha da uzatabilir.

´GÜLEN GÖZALTINA ALINMALI YA DA TUTUKLANMALI´

ABD ile aramızdaki ikili anlaşmanın gereği olarak en azından Gülen gözaltına alınmalı ya da tutuklanmalı; üzgünüm ki bu adım halen atılmadı.

Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir; eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz.

Bu konuyla ilgili olarak Dışişleri bakanları ve askerlerin görüşmeleri var, bunun neticesinde bir operasyon yapılacaksa yapılır.

Bizim Suriye´de ve Suriye topraklarında kesinlikle gözümüz yoktur, tam aksine ´Suriye´nin toprak bütünlüğüne herkesin saygı duyması gerekir´ diyoruz.

´AB, AÇIKLAMAYI TÜRKİYE´DEN BEKLEMESİN´

AB eğer Türkiye hakkında (üyeliği ile ilgili) olumsuz bir açıklama yapacaksa onlar yapsın istiyoruz, bu açıklamayı Türkiye´den beklemesinler.

Biz geri kabul anlaşmasını uygulayacağız ama AB vize serbestisine yaklaşmayacak, böyle bir şey yok. ABD´nin Gülen´i bize teslim etmeyişi toplumumuzda

ABD´nin anlaşılmasını olumsuz istikamette etkiliyor.

Türkiye kendi başkanlık modelini sisteme bağlayabilir, bunun karar sürecine faydalı olacağına ve ekonomiyi hareketlendireceğine inanıyorum.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor