Tarih: 13.08.2014 10:22

Erdoğan Almanya`nın Gündeminden Düşmüyor

Facebook Twitter Linked-in

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçiminden galip çıkmasının ardından Alman medyasında da ‘Başbakan kim olacak?’ sorusu ön plana çıkarken, AKP Kongresi`nde Erdoğan’ın varisliğine seçilmeye en yakın aday olarak Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun adı sıklıkla geçiyor.

Öte yandan Alman siyasetçilerin seçim sonucuna yönelik açıklamaları bugün de sürdü. Dün Başbakan Angela Merkel’in iki ülkenin birbirine sıkı sıkıya bağlı ve güven duyan dost olduğunu dile getirerek, Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı kutlamasının ardından Cumhurbaşkanı Joachim Gauck bir mesaj yayınladı ve Erdoğan’ı kutladı.

Son Türkiye ziyaretinde Erdoğan’ı eleştiren Gauck kutlamasında, Almanya ile Türkiye’nin çok alanda işbirliği içinde olduğunu, ekonomik, kültürel ve insancıl bağların bulunduğunu kaydetti ve yeni dönemde iki ülkenin ilişkilerini daha da geliştireceklerine inandığını belirtti.

Öte yandan koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU’nun Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Erdoğan’ın seçilmesi sonrasında Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin nihai olarak durdurulmasını istedi. ‘Erdoğan Türkiyesi`nin Avrupa’da işi yok’ diyen Scheuer, yeni cumhurbaşkanının ‘gücünü genişletmek için demokratik değerleri ayaklar altına almaktan çekinmeyeceğini’ öne sürdü.

Scheuer, Erdoğan’ın yeni görevinde de, basın özgürlüğüne kısıtlama girişimlerini ve İsrail`e karşı kışkırtıcı söylemlerini sürdüreceğini iddia etti. Liberal Hür Demokrat Parti müzakerelerin durdurulması çağrısına destek verdi. Partinin önemli isimlerinden Avrupa Parlamentosu Milletvekili Alexander Graf Lambsdorff, Türkiye’nin Erdoğan döneminde demokrasiden ve Avrupa değerlerinden uzaklaşacağını savunarak, müzakerelerin vakit kaybı olduğunu ve bu yüzden sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığında Türkiye’nin AB üyeliği şansının azaldığını savundu. Bir Alman gazetesine demeç veren Özdemir, Erdoğan’a yönelik eleştirilerine rağmen Avrupa’nın, Irak, Suriye, İsrail ve Filistin’deki duruma paralel Türkiye ile ilişkilerinin olağanüstü önemli olduğunu söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —