Tarih: 17.01.2018 19:30

Ermenistan ´Ezidi soykırımını´ tanıdı

Facebook Twitter Linked-in

 

Ermenistan parlamentosunda ´IŞİD´in Ezidilere soykırım yaptığına´ dair kabul edilen kararda, Ezidilere karşı işlenen suçlarla ilgili uluslararası soruşturma çağrısı yapıldı. Parlamentonun insan hakları komisyonunun Ezidi üyesi Rüstem Mahmudyan ´´Bu kararla soykırımı tanıma ve kınamanın yanısıra uluslararası topluma uluslararası soruşturma açması için çağrı yapıyoruz´´ dedi. 

´BİZ DE SOYKIRIM YAŞADIK´

İktidar partisinin milletvekillerinden Armen Aşotyan, ´´Soykırımı yaşamış bir ulus olarak Ermeni halkı, Ezidi soykırımını tanımanın önemini anlıyor´´ vurgusu yaptı.

´ERMENİSTAN´DAKİ EN KALABALIK AZINLIK´ 

Ermenistan´da 35 binlik nüfuslarıyla en büyük azınlık grubunu oluşturan Ezidiler, dünyanın en büyük Ezidi tapınağını da küçük bir Ermeni köyünde inşa ediyor.

IRAK´TAKİ ATA TOPRAKLARINDAN SÜRÜLDÜLER

Dünyada toplam nüfusları 1.5 milyon olan Ezidilerin en yoğun bulunduğu ülke, IŞİD ortaya çıkana dek Irak´tı. Irak´ta yaşayan 550 bin Ezidinin tamamı, IŞİD´in 2014´teki saldırısında yerinden yurdundan oldu.

KAÇIRILANLARIN YARISI HALA KAYIP 

Binlercesi öldürüldü ve kaçırıldı. IŞİD´in seks kölesi yaptığı kadınların sayısı 5000-7000 arası hesaplanıyor. Köle olarak satılan Ezidilerin kurtarılması çalışmaları devam ederken Iraklı Kürt yetkililer aralık ayı itibarıyla kaçırılan Ezidilerin yarısının kayıp durumda olduğunu belirtti. 2014´ten beri Ezidilerin gömüldüğü 47 toplu mezar bulundu. Hala toplu mezarlardan Ezidilerin ölüleri çıkarılıyor.

BM, ABD, ERMENİSTAN…

Bu süreçte Irak´tan kaçan çok sayıda Ezidi ailenin bir kısmı da Ermenistan´a sığındı. 2015´te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, IŞİD´in Ezidilere planlı şekilde ´soykırım´ yaptığını rapor etti. 2016´da ABD yönetimi IŞİD´in Ezidiler ve diğer azınlıklara yönelik ´soykırım´ yaptığını tanıdığını açıkladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —