Tarih: 12.07.2020 20:56

Ermenistan: Türkiye´nin Ayasofya kararı tehlikeli bir emsal teşkil ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye´nin Ayasofya´yı camiye çevirme kararını eleştiren bir açıklama yaptı. Ayasofya´nın tarihi önemine vurgu yapan Sözcü Nağdalyan, Türkiye´deki diğer UNESCO Dünya Miras alanlarının yakından takip edilmesi çağrısı yaptı.

Ayasofya´nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesine Ermenistan´tan tepki geldi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Nağdalyan, 'Türk yetkililerin, UNESCO Dünya Miras Alanı olan Ayasofya´yı camiye dönüştürme kararından derin endişe duyuyoruz' dedi.

Ayasofya´nın yalnızca tarihi ve kültürel bir anıt değil tarih boyunca dini, kültürel ve siyasi önem taşıdığının altını çizen Nağdalyan şöyle devam etti: 'Ayasofya´ya müze statüsü verilmesi ve UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi´ne eklenmesi medeniyetler çatışmasının değil işbirliği ve insanlığın birlik olmasının bir sembolüydü. Maalesef Türk yetkililerin bu son kararı, Ayasofya´nın bu önemli misyonuna ve sembolize ettiği şeylere nokta koyuyor.'

Ayasofya kararının, UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi´nin amacı ve anlamında büyük değişiklikler yapılması konusunda ´tehlikeli bir emsal´ teşkil ettiğini savunan Nağdalyan, 'Uluslararası toplum, özellikle UNESCO, Türkiye´de benzer statüdeki tarihi alanların korunmasını yakından takip etmeli' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —