• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Esat Ailesinin Avrupa´daki Mal Varlıkları Güvencelerini Kaybediyor

Esat Ailesinin Avrupa´daki Mal Varlıkları Güvencelerini Kaybediyor

2 Şubat 1982´de Suriye ordusu, Müslüman Kardeşler´in Hama kentinde başlattığı ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırdı. Binlerce kişinin öldüğü katliamı yönetmekle suçlanan dönemin lideri Hafız Esat´ın kardeşi Rıfat Esat, bu idd

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat´ın sürgündeki amcası Rıfat Esat, Avrupa´da kıskaç altında. İspanya ve Fransa, Rıfat Esat ve ailesine ait milyonlarca dolarlık mal varlığına el koydu. Gerekçe, Rıfat Esat´ın Suriye devletinden milyonlarca doları zimmetine geçirdiği iddiası. Rıfat Esat´ın İngiltere´deki varlıklarının geleceğiyse belirsizliğini koruyor.

2 Şubat 1982´de Suriye ordusu, Müslüman Kardeşler´in Hama kentinde başlattığı ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırdı. Binlerce kişinin öldüğü katliamı yönetmekle suçlanan dönemin lideri Hafız Esat´ın kardeşi Rıfat Esat, bu iddiaları reddetti.

Rıfat Esat, Hafız Esat´ın küçük kardeşiydi. Ağabeyine karşı başarısız bir darbe girişiminde bulunduğu öne sürülünce, Rıfat Esat Avrupa´ya sürgün edildi.

onbinlerce kişinin katledilmesinden sorumlu tutuluyor ve 30 yıldır Suriye´den elde ettiği haksız kazançla Avrupa´da yaşıyor.”

Ancak bu özgürlüğün sonu gelmiş olabilir. İspanya´da polis, Rıfat Esat ve ailesine ait evlere geçen hafta baskın yaptı. Mahkeme, aileye ait 740 milyon dolar değerindeki 500 mülke el konulması kararı aldı.

Müfettişler, Rıfat Esat´ın devlet fonlarından 300 milyon doları zimmetine geçirdiğine inanıyor.

Rıfat Esat´in ailesiyse bir açıklama yayınlayarak, Suriye halkına haksızlık edecek hiçbir mali yarar sağlamadıklarını savundu. 2013´te Fransa´da yürütülen soruşturmanın başında, Rıfat Esat´ın oğlu, babasının servetinin kaynağının Suudi destekçileri olduğunu söylemişti.

Rıfat Esat aynı zamanda Londra´nın Mayfair bölgesinde 12 milyon dolarlık bir evin de sahibi.

Ancak Londra, kara paranın merkezi olarak ünlenmeye başladı ve muhalifler İngiltere´nin Rıfat Esat için bir istisna yapmasını beklemiyor.

İngiliz yasalarına göre bir mülke el konması ancak bir mahkumiyetle mümkün.

İngiltere´de yeni bir yasa, mahkemelere, insan haklarını ihlal edenlerin malvarlığına el koyma yetkisi veriyor. Ancak hukukçular, Suriye rejiminin işbirliği olmadan Rıfat Esat´ın geçmişte sorumlu tutulduğu suçları ispatlamanın mümkün olmadığını söylüyor.



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor