Tarih: 13.09.2016 15:21

Eski ABD komutanı: İncirlik Üssü ABD için hâlâ vazgeçilmez

Facebook Twitter Linked-in

 

Washington merkezli faaliyet gösteren İsrail yanlısı Demokrasileri Savunma Vakfı´nda (FDD) gerçekleştirilen ´Üsleri Korumak: Darbe Girişiminin Ardından Türkiye´deki Amerikan Askeri Birliklerini Yeniden Değerlendirmek´ başlıklı panelde, İncirlik Üssü´nün önemi ve geleceğiyle ilgili tartışmalar yapıldı.

Panel, FDD tarafından hazırlanan ve ABD bakımından askeri üs anlamında Türkiye yerine Ürdün, Kıbrıs ve Kuzey Irak gibi alternatiflerin tartışıldığı rapor ekseninde geçti.

´DİYARBAKIR ÜSSÜ DE HAYATİ ÖNEMDE´

Eski ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Philip Breedlove, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye´nin özellikle Suriye´deki derin sorunlardan dolayı kendisini güvenlik açısından zor bir konumda bulduğunu kaydetti. 'Suriye´de yaşananlar, Türkiye´nin hayati derecedeki stratejik önemini hepimize bir kez daha gösterdi' diyen Breedlove, Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin, kurumsal ilişki ağındaki önemine işaret etti.

Breedlove, bu çerçevede İncirlik Üssü´nün ABD için hâlâ vazgeçilmez olduğuna dikkati çekti. Breedlove, 'Bununla birlikte Diyarbakır Üssü de hayati öneme sahip; birçok arama kurtarma faaliyetimizi buradan yapıyoruz' ifadesini kullandı.

´GÜLEN´İN DARBE GİRİŞİMİNDEKİ ROLÜ TARTIŞILMAZ´

ABD´nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ise jeostratejik bakımdan Türkiye´nin önemine işaret ederek, bir NATO ve ABD müttefiki niteliğiyle Türkiye´nin öneminin tartışmasız olduğunu belirtti. Edelman, İncirlik Üssü ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye dışında bazı yakın ülkelerin de yeni üsler için alternatif olabileceği görüşünü aktardı.

Eski büyükelçi, Fetullahçı Terör Örgütü´nün (FETÖ) 15 Temmuz´daki darbe girişimine de değindi. 'Darbe girişiminde Fethullah Gülen´in rolünün tartışılmaz olduğunu' kaydeden Edelman, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a 'düşman' başka unsurların da darbe teşebbüsüne destek verdiği iddiasını dile getirdi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —