• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Eski Almanya Dışişleri Bakanı: Avrupa, Rusya´ya karşı kendi güvenliğini kendisi sağlamalı

Eski Almanya Dışişleri Bakanı: Avrupa, Rusya´ya karşı kendi güvenliğini kendisi sağlamalı

Eski Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD´nin Doğu Avrupa´yı Rusya´ya karşı savunma söylemine inanmamak gerektiğini belirterek, 'Avrupa Rusya´ya karşı kendi güvenliğini kendisi sağlamalı' dedi.

 

Eski Almanya Şansölye Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İsveç´in Svenska Dagbladet gazetesine verdiği röportajda Avrupa´nın kendi güvenliğini kendisinin sağlaması gerektiğini söyledi. 

Gabriel, ´Rus tehdidine´ karşı Polonya ve Baltık devletlerinin savunmasını sağlamak için Berlin´in savunmaya yıllık 200 milyar dolar ayırması gerektiğini söyledi. Avrupa´nın bu görevi ABD´nin yapabileceğine inanmamak gerektiğini söyleyen Gabriel, 'Dünyanın değişmekte olduğunu anlamamız gerekiyor. İkinci Dünya Savaşı´ndan sonraki dünya düzeni özellikle Almanya için çok uygundu. ABD ve Fransa bir noktaya kadar diğer meseleleri çözerken biz kendi meselelerimizle ilgilenebiliyorduk. Şimdi durum farklı' dedi. 

Gabriel, NATO´nun bir üyesine yapılan saldırının bütün üyelerine yapılmış olarak kabul edileceğini öngören 5´inci maddesinden ABD Başkanı Donald Trump´ın şüphe duymasını söylemesinin tek problem olmadığını, Washington´un uzun süredir Avrupa üzerindeki sorumluluklarından kaçmaya çalıştığını belirtti. 

Gabriel, Trump´ın NATO üyesi ülkelerin gayri safi milli gelirlerinin yüzde 2´sini savunmaya ayırması çağrısı için de milli gelirinin yüzde 1.2´sini savunmaya ayıran Almanya´nın oranı yüzde 1.5´a çıkarıp, kalan yüzde 0.5´ini veya 200 milyar doları Rusya´ya karşı Baltık devletleri ve Polonya´yı savunmaya ayırması gerektiğini söyledi. Gabriel, Almanya´nın Doğu Avrupa devletlerinin güvenliğini sağlama konusunda aslan payını ABD´nin elinden alması gerektiğini söyledi. 



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor