Tarih: 24.11.2015 19:18

Eski bakanlardan Kamran İnan hayatını kaybetti

Facebook Twitter Linked-in

Eski Devlet bakanlarından Edip Safter Gaydalı´nın amcası olan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulunan, 4 dönem Bitlis Milletvekilliği yapan Kamran İnan, bugün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Ankara´daki evinde yaşlılığa bağlı nedenlerle yaşamını yitiren İnan´ın cenazesi, yarın Hizan´a bağlı Gayda Köyü´nde toprağa verilecek.

Kamran İnan´ın yeğeni HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, amcasıyla en son geçen cuma günü görüştüğünü belirterek, 'Bitlis´teki köyümüzden bal götürmüştüm. Sohbet ettik, sağlıklı görünmüştü. Yaşlılıktan başka şikâyeti yoktu' dedi. Mahmut Celadet Gaydalı, amcasını yarın Hizan´ını Gayda Köyü´nde toprağa vereceklerini kaydetti.

KAMRAN İNAN KİMDİR?

Türkiye siyasetinin önemli isimleri arasında yer alan Kamran İnan, Bursa Erkek Lisesi´nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden sonra Cenevre Siyasal Bilgiler Fakültelerini hukuk doktorası ile bitirdi.
Dışişleri Bakanlığı´na girdi. 14 Ekim 1973 tarihinde Adalet Partisi´nden Bitlis senatörü seçildi. İstifa ettiği 7 Haziran 1979 tarihine kadar Cumhuriyet Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanlığı, Türkiye-AET karma parlamento grubu başkanlığı ile 1977-1978 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevlerinde bulundu. 1979 yılından başlayarak Birleşmiş Milletler Cenevre Temsilciliği´nde Türkiye´nin daimi temsilcisi oldu.

1983 yılına kadar bu görevinde kaldıktan sonra yeni kurulan Milliyetçi Demokrasi Partisi´ne katıldı ve Bitlis milletvekili seçildi. 1987 yılında Anavatan Partisi´ne geçti ve bu sefer bu partiden milletvekili seçildi. 1987-1991 yılları arasında kurulan ANAP hükümetlerinde devlet bakanı olarak görev aldı. 1993 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın ölümü üzerine yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Anavatan Partisi tarafından DYP Genel Başkanı ve Başbakan Süleyman Demirel´e karşı aday gösterildi. 1. ve 2. Tur´da 95, 3. Tur´da 94 oy olarak Süleyman Demirel´in ardından ikinci oldu. 17., 18., 19. ve 20. dönemlerde Bitlis´ten, 21. dönemde Van´dan milletvekili seçildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu başkanlığı görevinde bulundu. Fransa´dan Légion D´Honneur Nişanı (2006´da Ermeni soykırımı yasasını gerekçe göstererek iade etti), Avrupa Parlamentosu Altın Madalyası ile Türkiye-AET Ortaklığı Gümüş Madalyası sahibidir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —