Tarih: 20.03.2018 12:52

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy gözaltında

Facebook Twitter Linked-in

 

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy´nin 2007 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası döneminde linç edilerek öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafi´den mali destek aldığı iddiaları üzerine yürütülen ön soruşturma çerçevesinde gözaltına alındığı aktarıldı. 

Le Monde gazetesinde yer alan habere göre Sarkozy, Yolsuzlukla Mücadele Bürosu polisleri tarafından Paris Nanterre´de sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Haberde, konferans için bulunduğu Dubai´den yeni dönen ve İngiltere´nin başkenti Londra´ya gitmeye hazırlanan Sarkozy´nin, 2007 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi tarafından gönderilen paralarla yürüttüğü şeklindeki iddialar üzerine gözaltına alındığı kaydedildi.

Sarkozy hakkında 2013´te bu iddialar nedeniyle ön soruşturma açılmıştı.

2016´da iş adamı Ziad Takieddine, 2006 yılının sonlarında Libya´dan Sarkozy´ye 5 milyon euro getirdiğini söylemişti. Bu ifadeler, eski Libya askeri istihbarat birimi direktörü Abdullah Senussi´nin 2012´de Libya´da verdiği ifadeleri doğrulamıştı. 

Eski Libya Petrol Bakanı Şükrü Ganim, 2012´de şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmiş, üzerinde bulunan notlarda da Sarkozy´ye çanta dolusu paranın iletildiği ortaya çıkmıştı.

Kaddafi ile Fransa arasında ilişkiyi sağlayan kişi olarak gösterilen ve kısa süre önce Güney Afrika´nın başkenti Johannesburg´da uğradığı silahlı saldırıda yaralanan Beşir Salih de 'Kaddafi, Sarkozy´yi finanse ettiğini söyledi. Sarkozy bunun aksini iddia etti. Ben Sarkozy´den çok Kaddafi´yi inandırıcı buluyorum' diye konuşmuştu.

Sarkozy, 2002-2004 ve 2005-2007 arasında Fransa İçişleri Bakanlığı görevini yürütmüş, 2007´de yapılan seçimde sosyalist aday Segolene Royal´i geride bırakarak Cumhurbaşkanı seçilmişti. Sarkozy, 2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —