Tarih: 05.10.2022 13:18

Euro bölgesi gelirleri, İngiltere “altınlarının” düşmesiyle uzun yıllardır koruduğu yüksek seviyelerden düşüyor

Facebook Twitter Linked-in

Euro bölgesi borçlanma maliyetleri, parasal sıkılaştırma beklentileri ve daha fazla kamu harcaması nedeniyle potansiyel olarak artan tahvil arzına ilişkin endişeler arasında birkaç yılın en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra İngiliz altınlarındaki hareketlerin ardından Çarşamba günü düştü.

Euro bölgesi tahvil piyasası son zamanlarda, yeni maliye bakanı Kwasi Kwarteng´in vergi indirimleri ve borçlanma planlarına yanıt olarak on yılların en keskin artışını kaydeden İngiliz yaldızlarındaki getirileri takip etti .

Ancak İngiltere Merkez Bankası´nın 2,1 trilyon sterlinlik piyasaya müdahale edeceğini açıklamasının ardından İngiliz devlet tahvilleri yükseldi ve getirileri Çarşamba günü 50 baz puan (bps) düştü.

Almanya´nın bloğun kriteri olan 10 yıllık devlet tahvili getirisi, seansın başında yaklaşık 11 yılın en yüksek seviyesi olan %2,35´e ulaştıktan sonra 10 baz puan düşerek %2,15´e geriledi.

ING analistleri müşterilere bir notta, 'BoE alımlarının ilk iki haftadan daha uzun sürmesi gerektiğini ve süreceğini düşünüyoruz. Bu, piyasa güvenini yeniden tesis edecektir.' dedi.

'Hâlâ pek çok şey (İngiliz) Hazinesine bağlı ve yatırımcılar borçları kontrol altına almak için güvenilir bir plan arayacaklar. BoE´nin bugünkü kararı sadece zaman kazandırıyor.'

2 yıllık faiz 16,5 baz puan düşerek Temmuz´dan bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydederek %1,85´e geriledi. Pazartesi günü %2,03 ile Aralık 2008´den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Alman getiri eğrisi, geçen hafta tersine dönmeye yakın olduktan sonra dikleşti ve 2 ve 10 yıllık getiriler arasındaki fark neredeyse 3 haftanın en yüksek seviyesi olan 42,7 bps´ye ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, ECB´nin Ekim toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan daha artırması ve Aralık ayında tekrar ekonomiyi canlandırmayacak bir seviyeye taşıması gerekebileceğini söyledi.

 

Kaynak: REUTERS




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —