Tarih: 07.10.2014 16:01

Euro Dolara Karşı Zor Durumda

Facebook Twitter Linked-in

18 AB ülkesinin ortak para birimi olan Euro, 1 Ocak 2002’de resmen tedavüle girdiğinden bu yana büyük rakibi dolar karşısında en zor dönemlerinden birini yaşıyor.

Euro sadece son dört ayda dolar karşısında 11 cent değer kaybetti ve bir Euro 1,30 dolara geriledi. Son yıllarda Euro kullanan ülkelerde yaşanan politik olaylar, ekonomik krizler, spekülasyonlar, artan enflasyon ve işsizlik, yüksek faiz oranlarına paralel, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin güçlü performansı Euro’nun ilk yıllarındaki sıkıntılı kriz günlerinin geri dönüşü olarak yorumlanıyor.

Birçok ekonomist AB’nin iki lider ülkesi Almanya ve Fransa’nın birbirine ters düşen görüşleri ve birliğin diğer zayıf ekonomilerinin ülke borçlarının Euro’ya zarar verdiğini ve para birimini, gelecek aylarda da dolara karşı değer kaybı ve zor zamanların beklediği gürüşünde hemfikirler.

Wall Street’deki Amerikan uzmanları gibi Almanya’nın bankalar merkezi Frankfurt’daki analistler de Euro’yu değerinin üstünde buluyor ve gelecek yıl 1,15 dolarda, hatta Fransa ve İtalya gerekli reformları yapamazsa, 1 doların altında görüyorlar. Dolar mı, Euro mu sorusu bu senenin belki de en popüler yatırım sorularından birisi.

Peki Yunanistan’ı iflasın eşiğine getiren Euro bölgesinde mali krizde ihracatında rekor kırarak, Euro’dan en kârlı çıkan Almanya için Euro’dan kaçış, başka bir deyişle yatırımcıların Euro’dan Dolar’a yönelmesi ne anlama geliyor?

Erlangen Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Profesör Alp Bahadır, uzun vade için piyasalarda öngörü yapmanın çok zor olduğunu, ancak Euro’nun değer kaybetmesi ile Almanya’nın ABD’ye olan ihracatını daha da artıracağını ve bu gelişmeden de kârlı çıkacağını savunuyor.

Dolar, Euro ve Yen gibi para birimleri karşısında olduğu gibi Türk Lirası karşısında da değer kazanıyor. Türkiye’deki ekonomi çevreleri piyasalarda yaşananları risk olarak tanımlarken, ekonomist Alp Bahadır, doların yükselmesinin şirketlere ve ekonomiye yük getirebileceği, ancak Türkiye’nin ihracatını dolar üzerinden yapmasının bir avantaj olduğunun unutulmaması gerektiği görüşünde.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —