Ev yapımı güneş panelleri ile sıcak suya kavuşmak mümkün
Plastik şişelerden yapılmış bir güneş panelinin, kenar mahallelerde yaşayan topluluklara sürdürülebilir enerji üretmeye, aynı zamanda kullanılan malzemeleri geri dönüştürmeye yardımcı olduğunu hayal edebiliyor musunuz?
Plastik şişelerden yapılmış bir güneş panelinin, kenar mahallelerde yaşayan topluluklara sürdürülebilir enerji üretmeye, aynı zamanda kullanılan malzemeleri geri dönüştürmeye yardımcı olduğunu hayal edebiliyor musunuz?
Başkent Buenos Aires´in 40 kilometre kuzeyinde, Garin´de, Arjantinli STK Sumando Energias´tan gönüllüler ve işçiler, yoksul ailelerin sıcak su ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisini kullanmalarına odaklanan bir girişim başlattı.
Garin sakinlerinden Luis Alberto Quinona:
“Burası fakir bir mahalle ve bazen ışık yok. Su yok. Bu geri dönüşümlü güneş paneli bize çok yardımcı olur çünkü çocuklarımız var. Elektrik yoksa da sıcak suyumuz olur.”
Peki nasıl çalışıyor? Ev yapımı sistem, basit olduğu kadar ustaca ve geri dönüşüm için kullanılan soda kutuları, plastik şişeler ve süt kutularından yapılıyor. Güneş, solar kolektörünün tüplerini ısıtırken, sıcak su, depolama tankına akıyor.
Gönüllüler, güneş ısısının daha iyi emilmesi için boruları siyah renge boyuyor. Bu şekilde, güneş kolektörü, elektrik ya da gaz kullanmadan suyunu bütün gece sıcak tutuyor.
Singapur´da bankacılık işini bıraktıktan sonra insani yardım çalışmalarına başlayan Fransa´dan Julien Laurencon sürdürülebilir kalkınma ile ilgili şunları söyledi:
“Benim için sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir enerji takip edilmesi ve geliştirilmesi gereken önemli bir eğilim. Günümüzde çok fazla israf var. Sadece gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkeler değil. Gelişmiş ülkelerin de bu eğilimi takip etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Aslında gelişmiş ülkeler, en büyük kirleticidir.”
Geçtiğimiz Eylül ayında Arjantin İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Arjantinlilerin üçte biri yoksulluk içinde yaşıyor. Rapor, nüfusun yaklaşık %17´sinde temiz su bulunmadığını da söylüyor.
Çok fazla doğal kaynağa sahip olan Güney Amerika´da fakir toplumların yaşamını önemli ölçüde iyileştirebileceğinden dolayı bu gibi yenilenebilir enerjiye odaklanan projeler çığır açabilir.
Sumando Energia´nın kurucularından Pablo Castano giderek artan gönüllü sayısının yardımıyla yılda 3000 aile için güneş panelleri inşa etmeyi amaçladıklarını söylüyor ve ekliyor:
“Arjantin, güneş ve rüzgar enerjisi için büyük bir potansiyele sahip. Size bir fikir vermek için, Almanya´nın sahip olduğu kapasite – ki bu Santa Cruz´la aynı seviyede – Buenos Aires´te veya çok güneşli bir bölgemizde olsa, sadece Arjantin´e değil, aynı zamanda komşu ülkelere de enerji temin edebiliriz.”
Sumando Energia, 2014´ten bu yana 36 güneş paneli kurdu ve bu malzemeleri güneş enerjili ısıtıcılara dönüştürmek isteyenlere iki günlük bir eğitim atölyesi sundu.
Ailelerin inşaat sürecine dahil edilmesi, STK´nın yerli halkı güçlendirme ve geri dönüşüm hakkında eğitim planlarının anahtarını oluşturuyor.
Garin sakinlerinden Angel Guelari, bu inisiyatif sayesinde yepyeni güneş enerjili bir banyoya kavuşmuş olacağı için çok mutlu:
“Bunlar attığımız çöpler ve çevreyi kirleten şeylerdi. Fakat şimdi onları evde sıcak su temini gibi pratik şeyler için kullanabiliyoruz. Geri dönüşüm yapmak güzel. Hiç geri dönüştürmemiştim. Kullandığım her şeyi çöpe atardım. Önceden, çöpler plastik poşet içinde günlerce beklerdi, çünkü çöpçü onu almaya gelmezdi.”
Arjantin doğru yolda gibi görünüyor. Buenos Aires 2005 yılından bu yana, Sıfır Atık politikasını onaylayan ilk Latin Amerika şehri oldu.
Greenpeace Arjantin´e göre, yerel yönetim her gün çöp toplama alanlarına atılan 4.000 ila 5000 ton çöpü geri dönüştürmeyi taahhüt etti.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
