• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Fed: 'Faiz artışları için uzun süre beklemek akıllıca değil'

Fed:

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, faiz artışlarına devam etmek için gereğinden uzun süre beklemenin akıllıca olmayacağını söyledi.

 

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, faiz artışlarına devam etmek için gereğinden uzun süre beklemenin akıllıca olmayacağını söyledi.

Senatonun Bankacılık Komitesinde konuşan Yellen, istihdam ve enflasyonun beklentiler doğrultusunda gelişmesi halinde, politika faizinde ek ayarlamalar yapılabileceği mesajını verdi.

Yellen konuşmasında, “Yurt dışındaki gelişmeler, verimlilik artışının gelecekte izleyeceği yol, ABD bütçesinde ve politikalarındaki olası değişiklikler, belirsizlik kaynakları arasında yer alıyor.” dedi.

Hangi politikaların uygulanacağı ve bunların ekonomik etkisinin şimdiden tahmininin zor olduğu uyarısında bulunan Yellen şunları söyledi: “Ben, vergi ve harcamalarla ilgili öneriler konusunda fikir yürütme niyetinde olmadığım için verimliliği artırıcı politikalarla, uzun dönemdeki ekonomik büyüme temposunun ve Amerikalıların yaşam standardının geliştirilmesine dikkat çekiyorum.”

Yellen konuşmasında ayrıca, ekonomiyi dengede tutacak kademeli faiz artışlarına devam edilmesinden yana olduğunu dile getirdi.

George Washington Üniversitesi´nde görevli Doçent James Angel ise merkez bankalarının rolü konusunda şu uyarıyı yaptı: “Siyasetçiler genelde, merkez bankalarının kısa dönem için çare bulmasını ister. Bu uzun dönemde ekonomi için tehlikeli olabilir. Örneğin merkez bankasının fazla para basması istenebilir. Kısa dönemde para basmak, ilk içkiyi içtikten sonra insanın kendisini iyi hissetmesi gibi olur. Ama çok para basarsanız, sonra müthiş bir baş ağrısı hissedersiniz.”

Yellen´ın açıklamaların ardından Hazine tahvilleri gerilerken ABD hisseleri kayıplarını sildi ve dolar yükselişe geçti.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor