"Filin zücaciye dükkanına girmesi" öncesinde "çift kutuplu dünya" hayali

Mayis Alizade

Yemin töreninden hemen sonra, Joe Biden döneminden kalma 77 kararnamenin iptal edilerek 200 yeni kararname imzalayan Başkan Trump'a, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı 1 günde durduracağım" sözünün gereğini ne zaman yerine getireceği sorulduğunda, "Daha yarım gün var" yanıtını vermesi üzerine Moskova'nın yanıtı, Devlet Başkanı Putin'in Çinli meslektaşı Şi ile yaptığı 1 saat 35 dakikalık telefon görüşmesi oldu.

Evet, galiba yemin töreninden önceki ve sonraki konuşmalar, Rusya'yı "ABD Başkanı ne zaman arayacak?" sorusu üzerinde kafa yormaktan alıkoydu ve "Arama girişiminde ilk Donald Trump bulundu" şeklindeki propaganda retoriği yerini yeniden "Çift kutuplu dünya" söylemine bıraktı.

 

Putin-Şi telefon görüşmesinden sonra Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu sözlerinin kamuoyuyla paylaşılması, yemin töreninden sonra Moskova'da oluşmuş havanın ruhunu yansıtıyor:

İlişkilerimizi dostluk, karşılıklı güven ve destek, eşit hak ve karşılıklı çıkar üzerine kuruyoruz. Bu ilişkiler kendi kendine yetiyor, iç gelişmelere ve dünyadaki mevcut konjonktüre bağımlı değildir. Bu ilişkilerin her taraflı pekiştirilmesi, Rusya ve Çin'in komplike biçimde gelişmesi, iki ülke halklarının refah düzeyinin yükselmesi hedefine tamamen uyuyor.


Putin'in 2008 yılında devlet başkanı seçtirdiği, 2012 yılında yeniden başbakanlığa atadığı, 15 Kasım 2020'de ise görevden alarak Milli Güvenlik Kurulu Başkan Yardımcılığı'na getirdiği ve o zamandan bu yana Batı'ya karşı en radikal söylemleriyle ünlenen Dmitri Medvedev, kendi Telegram hesabından, Türk basınının unutulmaz kalemi Selahattin Duman abimin kullandığı tabirle "salladığı" açıklamada iki ülke devlet başkanı arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin hedef ve niyetini ortaya koydu:

ABD Başkanının yeteri kadar eğlenceli yemin töreninin esas yorumu, dünkü olaydan sonra gerçekleşmiş Rusya ve Çin devlet başkanlarının diyaloğu olmuştur. Telefon görüşmesi, çağdaş dünyanın çok kutupluluğunun ve ülkelerimiz arasındaki partnerliğin en iyi kanıtı oldu. Ve herkesin bildiği gibi, çağdaş dünya Trump'ın söylediği üzere 'Amerika'nın altın asrı'nın değil, tüm insanlığın gelişmesini ve refahını istiyor. Dünyayı hep birlikte daha iyi bir duruma getirelim.


Bu sözleriyle paylaşımını sonlandıran Medvedev, aynı açıklamanın Çince çevirisini de ekledi.

 

Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov'un (Türkiye'de bazı gazeteciler ve yorumcular kendisinin ismini yanlışlıkla "başkan yardımcısı" olarak yazıyor ve söylüyor.

Oysa Rusya Federasyonu'nda "başkan yardımcısı" diye bir görev yoktur.

Azerbaycan'da böyle bir görev vardır ve Sayın Mehriban Aliyeva, "başkan birinci yardımcısı" görevini yürütmektedir.

Buna rağmen Türk medyası, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev'i kamuoyuna "başkan yardımcısı" olarak sunuyor.

Asla hata yapılmaması gereken bu tür basit şeylerde bile "sallayan" medyanın düzeyini ve ciddiyetini okurlar ve seyirciler düşünsün), açıklamasının farklı bir içerik taşımasını beklememek gerekirdi:

Her geçen gün daha da gelişen ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası arenada pekişen ortak pozisyon: Video görüşmesinde Moskova ve Pekin, uluslararası arenada anlaşarak hareket ediyorlar ve edecekler. Başkentlerin aldığı pozisyonlar, dış politika konularının büyük çoğunluğunda ya yakındır ya da tamamen örtüşmektedir.


Devam eden savaşın, ekonomiden enerjiye uzanan sonuçları ve Batı'nın bu süreçteki hedefleri gibi kısımlar da metnin ana ekseninde tartışılmaya devam ediyor.

 



Avrasya Bir Vakfı Gençlik Kolları Kurucu Başkanı Çağrı Batuhan Budak, Yenidünya gündemi`nin sorularını yanıtladı.

Türk milliyetçi gençliğinin liderlerinden biri: ”Milliyetçi düşünceyi besleyen edebi ve akademik kaynakların daha fazla işlenmesi gerekiyor”

Türkiye

"Bu kuş dilidir, bunu ancak Süleyman bilir..."

Mayis Alizade

Dünya

"Bakü'ye kardeştir Tbilisi..."

Mayis Alizade

Dünya

"Dostuyuz", "kardeşiyiz" etiketli diplomasi antrenmanları

Mayis Alizade

Dünya

Avrasya Bir Vakfı Gençlik Kolları Kurucu Başkanı Çağrı Batuhan Budak, Yenidünya gündemi`nin sorularını yanıtladı.

"Bu kuş dilidir, bunu ancak Süleyman bilir..."

"Bakü'ye kardeştir Tbilisi..."

"Dostuyuz", "kardeşiyiz" etiketli diplomasi antrenmanları

Tövbe tövbe, savaşta bile yapılmayacak bir suçlama bu yahu...

Sakin olalım, gözlemci sayısı artmıyor; misyonun görev süresi uzatılıyor...

Şu bizim "Türk dünyası" vakamız… Özal hayatını kaybetmişti

Trump'ın dönüşü ve 2025'te dünya sistemi: Çift kutuplu düzen gerçekten mümkün mü?

Savaş, TürkAkım'ın gücünü pekiştiriyor mu?

"Filin zücaciye dükkanına girmesi" öncesinde "çift kutuplu dünya" hayali

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem”

İran uzmanı Talebi: İran ve Suudi Arabistan arasındaki bu "acı ve tatlı paradoksal yakınlaşma", bölgenin geleceği açısından kritik bir döneme işaret ediyor

İsrailli gazeteci Gurevich: Türkiye ile İsrail arasında herhangi bir gerilim yaşanma ihtimali görmüyorum

Milli Uçak Gemisi (MUGEM)'le değişecek jeopolitik dengeler

Trump, Rusya ve Azerbaycan: 20 Ocak sonrası dünyada neler değişecek?

Sözlü baskılar yaptırımlara dönüşür mü?

Nikol Paşinyan'ın yenilgiden sorumlu tuttuğu general hapse atıldı

Nazım’ı küçük yaşta görmek ve tanımak kaderimde varmış

ÇAĞDAŞ İNSAN İLKEL İNSANDAN NE KADAR FARKLI?

BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Yükleniyor