9999,55%-0,3
35,64% 0,09
37,10% -0,08
3149,66% 0,28
4996,08% 0,00
Yemin töreninden hemen sonra, Joe Biden döneminden kalma 77 kararnamenin iptal edilerek 200 yeni kararname imzalayan Başkan Trump'a, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı 1 günde durduracağım" sözünün gereğini ne zaman yerine getireceği sorulduğunda, "Daha yarım gün var" yanıtını vermesi üzerine Moskova'nın yanıtı, Devlet Başkanı Putin'in Çinli meslektaşı Şi ile yaptığı 1 saat 35 dakikalık telefon görüşmesi oldu.
Evet, galiba yemin töreninden önceki ve sonraki konuşmalar, Rusya'yı "ABD Başkanı ne zaman arayacak?" sorusu üzerinde kafa yormaktan alıkoydu ve "Arama girişiminde ilk Donald Trump bulundu" şeklindeki propaganda retoriği yerini yeniden "Çift kutuplu dünya" söylemine bıraktı.
Putin-Şi telefon görüşmesinden sonra Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu sözlerinin kamuoyuyla paylaşılması, yemin töreninden sonra Moskova'da oluşmuş havanın ruhunu yansıtıyor:
İlişkilerimizi dostluk, karşılıklı güven ve destek, eşit hak ve karşılıklı çıkar üzerine kuruyoruz. Bu ilişkiler kendi kendine yetiyor, iç gelişmelere ve dünyadaki mevcut konjonktüre bağımlı değildir. Bu ilişkilerin her taraflı pekiştirilmesi, Rusya ve Çin'in komplike biçimde gelişmesi, iki ülke halklarının refah düzeyinin yükselmesi hedefine tamamen uyuyor.
Putin'in 2008 yılında devlet başkanı seçtirdiği, 2012 yılında yeniden başbakanlığa atadığı, 15 Kasım 2020'de ise görevden alarak Milli Güvenlik Kurulu Başkan Yardımcılığı'na getirdiği ve o zamandan bu yana Batı'ya karşı en radikal söylemleriyle ünlenen Dmitri Medvedev, kendi Telegram hesabından, Türk basınının unutulmaz kalemi Selahattin Duman abimin kullandığı tabirle "salladığı" açıklamada iki ülke devlet başkanı arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin hedef ve niyetini ortaya koydu:
ABD Başkanının yeteri kadar eğlenceli yemin töreninin esas yorumu, dünkü olaydan sonra gerçekleşmiş Rusya ve Çin devlet başkanlarının diyaloğu olmuştur. Telefon görüşmesi, çağdaş dünyanın çok kutupluluğunun ve ülkelerimiz arasındaki partnerliğin en iyi kanıtı oldu. Ve herkesin bildiği gibi, çağdaş dünya Trump'ın söylediği üzere 'Amerika'nın altın asrı'nın değil, tüm insanlığın gelişmesini ve refahını istiyor. Dünyayı hep birlikte daha iyi bir duruma getirelim.
Bu sözleriyle paylaşımını sonlandıran Medvedev, aynı açıklamanın Çince çevirisini de ekledi.
Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov'un (Türkiye'de bazı gazeteciler ve yorumcular kendisinin ismini yanlışlıkla "başkan yardımcısı" olarak yazıyor ve söylüyor.
Oysa Rusya Federasyonu'nda "başkan yardımcısı" diye bir görev yoktur.
Azerbaycan'da böyle bir görev vardır ve Sayın Mehriban Aliyeva, "başkan birinci yardımcısı" görevini yürütmektedir.
Buna rağmen Türk medyası, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev'i kamuoyuna "başkan yardımcısı" olarak sunuyor.
Asla hata yapılmaması gereken bu tür basit şeylerde bile "sallayan" medyanın düzeyini ve ciddiyetini okurlar ve seyirciler düşünsün), açıklamasının farklı bir içerik taşımasını beklememek gerekirdi:
Her geçen gün daha da gelişen ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası arenada pekişen ortak pozisyon: Video görüşmesinde Moskova ve Pekin, uluslararası arenada anlaşarak hareket ediyorlar ve edecekler. Başkentlerin aldığı pozisyonlar, dış politika konularının büyük çoğunluğunda ya yakındır ya da tamamen örtüşmektedir.
Devam eden savaşın, ekonomiden enerjiye uzanan sonuçları ve Batı'nın bu süreçteki hedefleri gibi kısımlar da metnin ana ekseninde tartışılmaya devam ediyor.