• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Filistin Dışişleri Bakanlığı: ´Yüzyılın Anlaşması´ ikinci bir Balfour Deklarasyonu

Filistin Dışişleri Bakanlığı: ´Yüzyılın Anlaşması´ ikinci bir Balfour Deklarasyonu

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ABD´nin ´Yüzyılın Anlaşması´ planını Filistin´in tarihini değiştiren Balfour Deklarasyonu´nun ikincisi olarak nitelendirdi.

 

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Filistin sorununun çözümü olarak gösterilen ABD´nin ´Yüzyılın Anlaşması´ barış planına ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD´nin barış planı İngiliz Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour´un 1917´de kaleme aldığı ve Yahudilere Filistin topraklarında bir vatan vadeden Balfour Deklarasyonu´nun ikincisi olarak nitelendirildi.

Planı ´(ABD Başkanı Doandl) Trump Deklarasyonu´ olarak da değerlendiren bakanlık, ABD yönetimini İsrail işgalini örtbas etmekle suçladı. 

Trump ve ekibinin Filistin ekonomisini bağımlı hale getirmeye çalıştığını ifade eden bakanlık, ABD´nin Filistin´i bağımsız bir devlet ekonomisi gelişmekten mahrum bıraktığını belirtti.

Açıklamanın devamında, “Trump yönetimi, Filistin-İsrail çatışmasını yeni şablonlar kullanarak yeniden üretiyor ve hiçbir şekilde çözmek istemiyor” ifadeleri yer aldı.

ABD, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla ´Yüzyılın Anlaşması´ olarak adlandırılan bir barış planının hazırlandığını duyurmuştu. Trump´ın damadı Jared Kushner öncülüğünde hazırlanan Yüzyılın Anlaşması kapsamında ABD, Filistin´de on yıl içinde 50 milyar dolar değerinde uluslararası yatırım yapılmasının planlandığını belirtmişti. 

 50 milyar doların yarısından fazlasının yatırım olarak Filistin´e ayrılacağı belirtilirken bu fonun geri kalanının Mısır, Lübnan ve Ürdün arasında paylaşılması öngörülmüştü.

LÜBNAN: PARA İÇİN FİLİSTİNLİLERİN HAKLARINDAN VAZGEÇMEYİZ

Öte yandan Lübnan da plana tepki gösterdi. Lübnan Parlamento Sözcüsü Nebih Berri, Lübnan´ın şu anda ekonomik krizle boğuştuğunu ama milyarlarca dolar yüzünden Filistinlilerin haklarından vazgeçeceklerinin düşünülmesinin bir hata olduğunu vurguladı. 



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor