Finansal Krizi Önlemek

Finansal Krizi Önlemek

Finansal krizleri önlemenin maliyetinin, patladıktan sonraki etkisinin maliyetinden çok daha az olduğu basit bir gerçektir. Velhasıl finansal krizler önemli üretim düşüşleri ve işsizlikteki ani yükselişlerle doğrudan bağlantılıdır ve a

Mehmet Şimşek - Maliye Bakanı

Hükûmetler nasıl formüle ederlerse etsinler farklı politikalar uygulayan hükûmetler finansal istikrarı sağlamada ortak sorumluluğa sahiptir. Bu, reel ve etkin politika koordinasyonuyla iç ve dış düzeyde makro-ihtiyati bir yönetişim çerçevesi gerektirmektedir.

Finansal krizleri önlemenin maliyetinin, patladıktan sonraki etkisinin maliyetinden çok daha az olduğu basit bir gerçektir. Velhasıl finansal krizler önemli üretim düşüşleri ve işsizlikteki ani yükselişlerle doğrudan bağlantılıdır ve aynı önemde olmak üzere, sık sık toplumsal uyuma ciddi hasar vermektedir.

ABD yatırım bankası Lehman Brothers`ın çöküşüyle tetiklenen durgunluğun ve finansal krizin yan etkileri, patlak verişinden beş yıl sonra da sürmektedir. Birçok gelişmiş ekonomide, reel gayrısafi yurt içi hasıla (GSYH) kriz öncesi düzeyine göre düşük kalmaya devam etmekte, işsizlik oranları ve bütçe açıkları yükselmekte ve kamu borcu/GSYH oranları rekor seviye çıkmaktadır.

Makro-ihtiyati politikalar güçlü ekonomik politikaların bir yedeği değildir. Ne var ki finansal piyasalardaki bozulma ve büyük varlık kabarcıklarını önlemek ve böylece hem piyasalara hem de reel ekonomiye yönelik karşı şokların riskini azalmak için önemlidir.

Örneğin, Türkiye’nin 2001 finansal krizi temelde bankacılıkta etkin bir düzenleyici ve denetleyici çerçevenin eksik olmasından kaynaklanmıştır. Kriz, kamu borcu oranında yüzde 30 puanlık bir sıçramaya yol açmıştır. Reel GSYH yüzde 5,7 daralmış ve işsizlik 4,9 puan yükselmiştir.

O zamandan bu yana, Türkiye, ülkenin ekonomik performansını güçlendiren ve ülkeyi şoklara daha dirençli yapan finansal istikrar ve yapısal reformlar üzerine odaklanmıştır. Aslında Türkiye, küresel finansal krizler sırasında bankaların yeniden sermayelendirilmesi ya da iyileştirilmesinde, vergi mükelleflerinin tek bir kuruşunu dahi harcamamıştır. Ancak Türkiye’nin kendi kendine çıkardığı 12 yıl önceki kriz sırasında banka kurtarmaların maliyeti GSYH’nin yaklaşık yüzde 25’ine mal olmuştur.

Türkiye’nin 2008’deki güçlü temelleri ve makro-ihtiyati çerçevesi sayesinde küresel finansal kriz, Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki bırakmadan geçmiştir. Toparlanma, yıllık yaklaşık ortalama yüzde 9 reel GSYH artışıyla 2010-2011’de hızlı ve güçlü olmuştur. Türkiye’nin işsizlik oranı şu anda on yılın en düşük noktasındadır ve kamu-borç oranı kriz öncesi düzeyin önemli ölçüde altındadır.

Türkiye’nin tecrübesi bir makro ihtiyati çerçeve tasarımının hem iç hem de uluslararası finansal bağlantıları hesaba katması gereğini ortaya koymuştur. Uluslararası çerçeve her şeyin üzerinde sistematik anlamda önemli finansal kuruluşlardan yükselen yayılma etkileriyle risklerini yakalamalıdır. Basel III bankacılık standartlarının geliştirilip uygulanması, konjonktüre karşı sermaye tamponlarıyla bu kurumların ek kayıplarını emiciliğin ortaya konması için önemlidir.

İç önlemler açısından ise bir ülkenin kurumsal mimarisi, finansal istikrarı ve etkin politika koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması için ana unsurdur. Türkiye finansal sektörü doğrudan etkileyen politikaların etkin ve zamanında uygulanmasını gözeten Finansal İstikrar Komitesi ile genel ekonomik istikrarla ilgili konuları değerlendiren ve denetleyen bir Ekonomik Koordinasyon Kurulu kurmuştur. Her iki kurul da makro-ihtiyati politikaların uygulanması ve operasyonel tasarımının geliştirilmesinde yardımcı olmuştur.

Örneğin Merkez Bankası tarafından uygulanan enflasyon hedeflemesi rejimi finansal istikrarı sağlamak üzere revize edilmiştir ve yeni bir para politikası çerçevesi 2010 sonundan itibaren yürürlüğe girmiştir. Para politikası şimdi, politika faizi, faiz koridoru, zorunlu karşılık oranları ve rezerv opsiyonu mekanizması gibi daha kapsamlı araçlardan yararlanmaktadır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve diğer makamlar da makro-ihtiyati önlemler uygulamıştır. Örneğin 2011 yılında BDDK tüketici kredilerindeki büyümeden kaynaklanan hızlı kredi genişlemesini önlemek için kredinin teminata oranı düzenlemesi uygulamıştır.

Bankacılık sektöründen bağımsız olarak 2004’ten beri stres testleri ve sermaye yeterlilik oranları 2006’dan beri yüzde 12 düzeyinde korunmaktadır. Krizde bile bankaların sermaye yeterlilik oranları yüzde 8 olan Basel II gerekliliklerinden yukarıdaydı. Bankaların kâr payı dağıtımları 2008’den beri BDDK denetimindedir. Sonuç olarak bankaların bilançolarında bol rezervler oluşturulmuş ve özkaynak karlılığı yüksek kalmıştır.

Türkiye ayrıca vergi kanunlarında finansal olmayan firmaların yaptığı aşırı dış borçlanmayı cezalandıracak iyileştirmeleri gerçekleştirmiştir ve hane halklarının uzun vadeli tasarruflarını uzun vadede cesaretlendirmeyi hedefleyen önemli teşvikler getirmiştir.

Ne var ki tüm önlemlere rağmen ülkenin durumu endişe vermeye devam etmektedir. Küresel krizin patlak verişiyle birlikte, büyük gelişmiş ekonomiler yükselen piyasa ekonomilerine yoğun sermaye akışlarına neden olan, düşük borçlanma maliyetli krediye artan erişimi sağlayan alışılmamış para politikalarını devreye sokmuşlardır. Bu, borçlanma maliyetini düşürmüş ve sermayeye erişimi artırmıştır. Yükselen piyasa ülkelerinde kamu bilançoları, -düşük açık ve büyük döviz rezervleriyle birlikte var olan borç yapısıyla- her zamankinden güçlü hâldeyken hane halkı ve şirket borçluluğu yükselmiştir. Bu, birçok yükselen piyasada, sermaye piyasalarında keskin bir dönüşe karşı kırılganlığı artırmıştır.

Bu özellikle Türkiye gibi büyük cari işlem açıklarını yönetmiş yükselen ülkeler için bir gerçektir. Türkiye`nin dış açığı GSYH`nin yüzde 6`sına denk gelirken yetkililer, döviz kuru çalkantılarını çok kısa sürede azaltmaya yönelik iç tasarrufları artırıcı politikalarla reel sektörün uluslararası rekabetini uzun vadede teşvik edecek önlemleri birleştiren bir makro-ihtiyati çerçeve kabul etmişlerdir. Bu diğer yükselen ekonomilerinin de göz önünde bulundurmaları gereken bir modeldir. (Lübnan`da yayınlanan The Daily Star gazetesi, 5 Ekim 2013)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor