• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Helsinki´deki ABD, Kuzey ve Güney Kore görüşmelerinde nükleerden arındırılma konusu ele alınmayacak

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Helsinki´deki ABD, Kuzey ve Güney Kore görüşmelerinde nükleerden arındırılma konusu ele alınmayacak

Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini, ABD, Kuzey Kore ve Güney Kore´den yetkililerin Helsinki´de başlayan 3´lü görüşmelerinde Kore Yarımadası´nın nükleerden arındırılması konusunun gündeme alınmadığını açıkladı.

 

Finlandiyalı MTV3 televiyonuna konuşan Finli bakan Soini görüşmelerde nükleer silah konusunun gündeme gelmesinin beklenmediğini belirtti. 

Bakan Soini 'Akademisyen ve yetkililer yapılan bu görüşmelere ´Track 1.5 diplomasi´ deniliyor. Finlandiya burada sadece kolaylaştırıcı. Ancak Track 1.5 diplomasiden bahsettiğimiz için nükleer silahlar hakkında bir görüşme olmayacağını düşünüyorum' dedi.

Helsinki´deki görüşmelerde Kuzey Kore heyetii Güney Koreli mevkidaşları ve ABD´li eski diplomatlarla görüşmeler gerçekleştiriyor. Bugün resmi oalrak başlayan görüşmelerin yarın sona ermesi bekleniyor.

Görüşmeler için Kuzey Kore´nin Kuzey Amerika ile ilişkilerden sorumlu üst düzey diplomatı Choe Kang Il pazar günü Helsinki´ye gitmişti.

Choe, Güney Koreli güvenlik uzmanları ve aralarında ABD´nin eski Güney Kore Büyükelçisi Kathleen Stephens´ın da olduğu eski ABD´li diplomatlarla biraraya gelecek. 3 ülkenin heyetinin de 6 kişiden oluştuğu belirtildi.

Helsinki görüşmelerinin iki Kore lideri arasında nisanda yapılacak zirve ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald trump arasında planlanan görüşme için zemin hazırlama çalışması olduğu düşünülüyor.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor