Tarih: 27.07.2017 07:46

Fitch: ABD´nin yaptırımları Gazprom´u olumlu etkileyebilir

Facebook Twitter Linked-in

 

Marinçenko, Sputnik´e verdiği mülakatta, 'Beklentilere aykırı olsa da, boru hatlarının inşaatından vazgeçilmesi, şirketin finansal durumuna bir parça pozitif etki dahi yapabilir. Böyle bir durumda kapsamlı harcamalar düşerdi ve Gazprom daha az borçlanırdı' diye konuştu.

Rus uzman, 'Eğer (ABD´nin yaptırımlara ilişkin) yasa tasarısı şu anki şekliyle kabul edilirse Kuzey Akım 2 projesinin ve ayrıca (gazın güney Avrupa´daki ülkelere ulaştırılması planlanan) Türk Akımının 2. kolunun hayata geçirilmesi, belirsiz bir süreyle ertelenebilir' ifadelerini kullandı. 

Avrupa´ya gaz sağlayacak yeni boru hatlarını döşeme kararının ekonomikten çok siyasi nedenlere dayalı olduğunu ifade eden Marinçenko, 'Gazprom ihracata yönelik kapasite eksiği bulunmuyor, Ukrayna güzergâhı tam kapasite çalışmıyor. Kuzey Akım 2´nin ve Türk Akımı projesinin 2. Kolunun yapımı, Gazprom´a Ukrayna´yı transit ülke olarak bypass etmesini ve transitten bir parça tasarruf sağlayabilir, ancak şirketin gelirlerini önemli ölçüde artırmaz. Gazprom´un Avrupa´daki pazar payı rekor seviyede ve yakın gelecekte fazla artmaz, yeni boru hatlarının yapımı ise ekonomikten çok siyasi bir karar olabilir' diye konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi´nde dün yapılan oylamada 419 ´evet´e karşı 3 ´hayır´la kabul edilen, Rusya, İran ve Kuzey Kore´ye yönelik yaptırımların arttırılmasına yönelik yasa tasarısında Kuzey Akım 2 projesinin hayata geçirilmesine karşı sınırlamalar da yer alıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —