• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

Fitch yöneticisi: ABD-Çin ticaret gerginliği daha kötüye gidecek

Fitch yöneticisi: ABD-Çin ticaret gerginliği daha kötüye gidecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings İdari Yöneticisi James McCormack, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin daha kötüye gidebileceğini ve ABD´nin ticaret açığının artabileceğini bildirdi.

 

McCormack, ´Project Syndicate´ adlı uluslararası düşünce platformunun internet sitesinde yayımlanan makalesinde, ABD ile Çin arasında artan ticari gerginlik hakkında değerlendirmede bulundu. 

ABD´nin ticaret açığını düşürme hedefiyle Başkan Donald Trump hükümetinin Çin ile ticaret mücadelesi başlattığına işaret eden McCormack, 'Ancak doların güçlenmesi ve genişleyen mali politika nedeniyle yakın gelecekte ABD´nin ticaret dengesinin kötüye gitmesi neredeyse kesin' ifadesini kullandı.

´EKONOMİK KOŞULLAR, TİCARET AÇIĞININ DAHA FAZLA ARTACAĞINA İŞARET´

McCormack, ABD´nin Çin´e uyguladığı veya planladığı gümrük tarifelerine karşılık Pekin´den eşit derecede misilleme geldiğini hatırlatarak, Trump´ın geçen ay ABD´nin Çin´den ithal ettiği bütün mallara gümrük vergisi uygulayabileceğini söylediğini anımsattı. ABD´de artan faiz oranlarının ve hızlanan ekonomik büyümenin Amerikan dolarını desteklediğini aktaran McCormack, ABD´de ekonomik koşulların ülkede ticaret açığının daha fazla artacağına işaret ettiğini belirtti.

´ÇİN TİCARET GERGİNLİĞİNİ ARTTIRABİLİR´

McCormack, ABD ile devam eden ticaret gerginliğinde Pekin hükümetinin önünde 3 seçenek olduğunu belirtti. Çin´in teknoloji transferi ve fikri mülkiyet konularında teslim olarak ticaret savaşını yumuşatabileceğini kaydeden McCormack, ancak ülkenin bu seçeneği düşünmediğini savundu. McCormack, ikinci seçenek olarak, 'Pekin hükümeti, ABD´ninkinden daha yüksek oranda ve daha geniş gümrük tarifeleri uygulayarak ticaret gerginliğini arttırabilir' yorumunda bulundu. 

Üçüncü seçenek olarak ise McCormack, Pekin hükümetinin yuanın dolar karşısında düşmesine izin vererek, ABD´nin Çin´e uyguladığı gümrük tarifelerinin etkisini dengeleyebileceği görüşünü paylaştı.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor