• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Cezayir´de

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Cezayir´de

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi kapsamında Cezayir´e resmi ziyaret düzenledi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi kapsamında Cezayir´e resmi ziyaret düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu yıl bağımsızlığının 60. yıldönümünü kutlayan eski Fransız sömürgesi Cezayir´e geldi. Ziyareti kapsamında 3 gün boyunca Cezayir´de resmi temaslarda bulunacak olan Macron ve heyetini Huari Bumedyen Havaalanı´nda Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune karşıladı. İki liderin, Cezayir´in 1962´de 130 yıldan fazladır devam eden Fransız sömürgesine son verdiği Bağımsızlık Savaşı´nda hayatını kaybeden askerler anısına yaptırılan Şehitler Anıtı´nı ziyaret etmesi bekleniyor. Macron ayrıca ziyareti kapsamında Cezayir´deki girişimcilerle ve Oran´da da gençlerle buluşacak. Macron ve Tebboune ikili görüşmesinde ise, ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin, Mali´deki son durumun ve Rusya´nın bölgesel etkisinin ele alınması bekleniyor.

Fransa ve Cezayir arasında diplomatik kriz

Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik kriz geçtiğimiz eylül ayının sonlarından bu yana devam ediyor. Fransa´nın Cezayir, Tunus ve Fas vatandaşlarına yönelik vize kısıtlaması getirmesinin ardından Cezayir, Fransa´nın Cezayir Büyükelçisi François Gouyette´yi Dışişleri Bakanlığına çağırarak tek taraflı olarak nitelendirdiği karara tepki göstermişti. Cezayir tarihinin Fransa´ya nefret besleme üzerine yazıldığını iddia eden Macron´un 'Fransız sömürgesi önce Cezayir ulusu var mıydı?' sözlerinin ardından iki ülke arasında gerilim yeniden tırmanmıştı. Cezayir söz konusu açıklamalara, Paris´teki Büyükelçisi Muhammed Anter Davud´u derhal ülkeye çağırarak ve Cezayir hava sahasını Fransa´ya ait askeri uçaklara kapatarak tepki göstermişti. Macron daha sonra Fransa ve Cezayir arasındaki gerginliği hafifletmek için diyalog çağrısında bulunmuştu.

 



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor