• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Fransa göçmen sorununu İngiliz topraklarına taşımak istiyor

Fransa göçmen sorununu İngiliz topraklarına taşımak istiyor

Fransa ile İngiltere sınırında bulunan bu kampa gelenlerin tek hayali Ada´ya ulaşmak. Dolayısıyla bu noktada toplanıyorlar zira İngiliz sınır kontrol kapısı Fransa tarafında bulunuyor. Brexit daha oylanmadan, geçtiğimiz mart ayında Frans

 

Fransa´nın ‘vahşi orman´ lakaplı Calais Kampı bir kez daha İngiliz ve Fransız siyasilerin gündeminde.

Calais mülteci kampı kapasitesinin çok üzerinde sığınmacı ağırlarken, yetkililer bu sayının 10 bine yükseldiğini kaydetti. “Vahşi Orman” kampı sorununun ortaya çıkması ise eski bir anlaşmaya dayanıyor.

Fransa ile İngiltere sınırında bulunan bu kampa gelenlerin tek hayali Ada´ya ulaşmak. Dolayısıyla bu noktada toplanıyorlar zira İngiliz sınır kontrol kapısı Fransa tarafında bulunuyor. Brexit daha oylanmadan, geçtiğimiz mart ayında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande bu durumdan kaynaklanacak sorunlara vurgu yapmıştı:

İngiltere´nin Avrupa Birliği´nden ayrılması büyük sorunlar doğurur. Bir çok alanda, buna mülteci geçişleri de dahil büyük sorunlar yaşanabilir.”

İki lider o gün Calais sorununu da görüşmüştü. O dönem vahşi Calais kampının yerinde Sangatte kampı bulunuyordu. Fransız Kızıl Haçı tarafından 1999´da kurulan Sangatte kampında en fazla 200 kişi kalabiliyordu. Ancak kamp kısa süre içerisinde İran, Irak, Kürt, Kosova ve Afganların akınını uğramış ve içinden çıkılmaz hale gelmişti.

O dönemin İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy 2002´de İngiliz mevkidaşı David Blunkette´in baskıları sonucu kampın tamamen kapatılmasına karar verdi. Alınan bu karar aynı yıl aralık ayında uygulamaya konuldu. Fakat Sangatte kapatılsa da mülteci sorununa çözüm bulunamadı ve sığınmacılar Calais´ye akın etmeye devam etti.

İki bakan, Şubat 2003´te Touquet Anlaşması´nı imzaladı. Anlaşmaya göre Shengen üyesi olmayan bir ülkeye doğru yasadışı göçü kontrol altına alabilmek için İngiltere´nin sınır kapısının Fransa tarafında Calais bölgesine kurulmasına karar verilmişti. İngiltere´ye gitmek isteyen yolcular Dover´da değil, Calais´de kontrol ediliyor, talepleri geri çevrilince burada kalıyorlardı.

Ancak şimdiye kadar göçmen sorunun bu kadar büyük olacağını kimse tahmin edememişti.

Şimdi ise Fransa´da 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan siyasiler bu anlaşmanın adil olmadığını ve İngilizlerin kendi ülkelerine sığınma başvurusu yapanları kendilerinin yönetmesi için sınırın Dover´a taşınması gerektiğini savunuyor



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor