Tarih: 21.07.2020 22:52

Fransa Maliye Bakanı: Londra´nın tersine Paris, Huawei´ye yatırım yasağı getirmeyecek

Facebook Twitter Linked-in

Bir yandan ABD Başkanı Donald Trump Çin teknoloji devi .Huawei´nin 5G ağlarından dışlanması için müttefik ülkelere baskı yaparken, diğer yandan Pekin Avrupa Birliği´ni (AB) bu baskıya boyun eğmesi halinde misillemeyle tehdit ederken, arada kalan ülkelerden birinden açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 5G ağında Huawei´ye yasak getiren Britanya´ya teşekkür ziyareti düzenlerken, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie de Çin telekom deviyle ilgili açıklama yaptı.

Le Maire, Huawei´nin Fransa´ya yatırım yapmasının engellenmeyeceğini duyurdu.

Le Maire´den sonra Pompeo konuştu

Ancak Fransız bakanın açıklaması sonrası, Pompeo, Londra´da düzenlediği basın toplantısında ´Çin´e karşı küresel koalisyon´ talep ederek şöyle konuştu:

'Her ülkenin Çin Komünist Partisi´nin (ÇKP) kendilerine oluşturduğu tehdidi anladığını ve (Çin´e karşı) bizim hakkımız olanı yeniden tesis etmek için hem kendi kendine hem de kolektif şekilde çalıştığını görmek istiyoruz.'

Öncesinde France Info Radyosu´na konuşan Le Maire, ´Britanya´nın tersine Fransa´nın Huawei´nin yatırım yapmasını yasaklamayacağını´ söyledi.

´Stratejik yerler hariç´

Fransa´da Çin teknoloji devine ´toptan yasak getirilmeyeceğini, ancak bazı stratejik öneme haiz hassas yerlerle tesislerin korunacağını´ belirten Maliye Bakanı 'Huawei´ye 5G´ye yatırım yasağı getirmeyeceğiz gibi ulusal güvenlik çıkarlarımızı da koruyacağız' dedi.

Paris´in bu pozisyonunu pazartesi günü Çinli yetkililere teyit ettiğini aktaran Le Maire, 4G altyapısının yüzde 30´u Huawei tarafından oluşturulan ´Fransa´nın hiçbir şirkete ayrımcılık yapmayacağını´ vurguladı. Diğer yandan Pekin´in Hong Kong ve Uygur politikalarını eleştirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —