Tarih: 08.05.2018 10:54

Fransa Savunma Bakanı: Şam kimyasal silah kullanırsa yine saldırırız

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa Savunma Bakanı Parly, RTL radyosuna yaptığı açıklamada Suriye´de Devlet Başkanı Beşar Esad´a bağlı güçlerin Duma´daki kimyasal saldırıdan sorumlu olduğunu savunarak, hükümet güçlerinin kimyasal silah kullanması halinde ülkesinin Suriye´de yeni saldırılar düzenleyebileceğini söyledi. 

Parly 'Suriye´ye yönelik saldırının amacı Beşar Esad´ın bu tarz bir saldırıyı yinelemesini önlemekti. Eğer bu olursa yeni saldırı olasılığını değerlendiririz' diye konuştu.

ABD, İngiltere ve Fransa Doğu Guta´nın Duma ilçesinde 7 Nisan´da düzenlendiği iddia edilen kimysal saldırı sonrası Suriye´de hükümet kontrolündeki tesislere 100´den fazla füze atmıştı.

Şam suçlamaları reddederek Kimyasal saldırının ´sahnelenmiş´ olduğunu açıklamış ve Batı ülkelerinin saldırılarını kınamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı´na göre ABD ve müttefikleri 103 seyir (kruz) füzesi attı, bunlardan 71´i ise Suriye hava savunma sistemlerince imha edildi.

Moskova, Hollanda merkezli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´nden (OPCW) Duma´daki saldırı iddialarını incelemesini istemiş, örgütten uzmanlar 4 Mayıs´ta incelemelerini tamamlamıştı.

Uzmanlar saldırıdan kimin sorumlu olup olmadığını değil bir kimyasal saldırı yaşanıp yaşanmadığı konusunda bulgularını paylaşacak. Analiz sonuçlarının 3-4 hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, OPCW uzmanlarının bir laboratuvar ile bir depodan örnekler topladığın kaydetmişti.

Duma´da yaşandığı iddia edilen saldırı sonrası Rusya´nın Suriye´deki tarafları uzlaştırma merkezinden temsilciler olayın yaşandığı yere gitmiş ve yerel doktorlarla konuşmuştu. Doktorlar kimyasal zehirlenme bulgularına rastlanan hastaların olmadığını  söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —