• BIST 100

    10071,96%-0,11
  • DOLAR

    32,38% -0,10
  • EURO

    34,68% -0,32
  • GRAM ALTIN

    2404,51% -1,24
  • Ç. ALTIN

    3885,31% -0,65

Fransa Seçim İzlenimleri: Emmanuel Macron ile Seçim Gezisi

Fransa Seçim İzlenimleri: Emmanuel Macron ile Seçim Gezisi

Fransa´da iki turlu olarak yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi heyecanı artık dorukta. İlk turu 23 Nisan´da yapılan seçimlerin galibi Emmanuel Macron ile önemli bir skor elde ederek ikinci tura yükselmeyi başaran aşırı sağ lider Marine Le

 

Fransa´da iki turlu olarak yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi heyecanı artık dorukta. İlk turu 23 Nisan´da yapılan seçimlerin galibi Emmanuel Macron ile önemli bir skor elde ederek ikinci tura yükselmeyi başaran aşırı sağ lider Marine Le Pen, iki tur arasında söylemlerinin tonunu giderek sertleştiriyor.

Aşırı sağa karşı kurulan 'cumhuriyetçi baraj' nedeniyle Fransa´nın müstakbel cumhurbaşkanı olmasına ´neredeyse´ kesin gözüyle bakılan Emmanuel Macron´un kampanyasını yakından izlemek üzere yollara düşüyoruz.

Macron önce doğduğu Amiens kentine giderek grevdeki Whirlpool işçilerinin sendika temsilcileriyle bir araya gelecek, ardından yine bir kuzey kenti olan Arras´ta miting düzenleyecek.

Erkenden Amiens´e giderek yerleşen onlarca medya mensubuna bir de partinin kaldırdığı iki dev otobüsü dolduran onlarca medya mensubu eklendi.

Program hem sembolik hem de riskli. Kuzey kenti Amiens´de, Ocak ayında sosyal plan açıklanan ve Ağustos´ta 286 işçinin işten çıkarılacağı Whirlpool işçilerinin durumunu görüşmek üzere sendika temsilcileriyle bir araya gelinecek.

Whirlpool yönetiminin Fransa´daki farikada işçi çıkarıp fabrikanın bir bölümünü daha ucuz işçi çalıştırabileceği Polonya´ya taşıması, küreselleşmenin olumsuz etkisiyle işlerini kaybedecek olan Whirlpool çalışanlarını öfkelendiriyor. Üstelik Whirlpool´un bunu kar ederken yapıyor olması işsiz kalmanın can acısıyla greve çıkan işçilerin öfkesinin dozunu daha da artırıyor.

Onlarca kamera, yerli yabancı yüzerce gazeteci hep beraber Amiens´de Ticaret Odası binasına giriyoruz. Macron´un kurmaylarına neden fabrikaya gidilmediği soruluyor. Whirlpool yönetimi, sosyal krizin seçim malzemesi yapılmadığını istemediği için Macron da, sendika temsilcileriyle bir araya gelmek için başka bir salon tutulmasını istemiş. Onlarca kameranın yarattığı kaos ortamında Macron güçlükle korumaları sayesinde Ticaret Odası binasına girerek sendika temsilcileriyle bir araya geliyor. 

Marine Le Pen´den Macron´a evinde gol

Tam bu sırada telefonlara düşen bir haber ortamda bomba etkisi yapıyor. 'Marine Le Pen Amiens´de, Macron´un görüşemediği işçilerle görüşüyor ! '. Macron sendika temsilcileri ile 1 saat süren toplantıdan sinirli çıkıyor. Basın toplantısında ilk soru, 'Sizin görüşmediğiniz işçilerle Marine Le Pen görüşüyor. Ne diyeceksiniz?'. Emmanuel Macron öfkeli, Le Pen´in 'rol çalmaya çalıştığını, demagoji ve şov yaptığını' söylüyor.

Greve çıkan işçilerin üzerinden tam bir imaj ve iletişim savaşı başlıyor. Marien Le Pen Whirpool´un girişindeki park alanında aylardır grevlerini sürdüren işçiler tarafından kahraman gibi ağırlanıyor. Aşırı sağ lider, 'Marine President' sloganları ve alkışlar eşliğinde işçilerin arasına gelerek onlara sarıldı, öptü, selfie çektirdi. 

Macron ve ekibinde soğuk duş etkisi yapan sürpriz haber üzerine tam bir soğuk savaş başladı. Genç cumhurbaşkanı adayı Macron da işçilerle görüşeceğini açıkladı.

Dev bir basın ordusu ile işçileri ziyaret eden Macron´u, Marine Le Pen yanlısı olan işçiler ıslıklarla protesto ettiler.Yakılan lastiklerin dumanı altında bir işçi 'Mösyö Macron, fazla yaklaşmayın takım elbiseniz kirlenir' diye dalga geçerken, bir grup da 'Marine President' sloganları atıyordu.

Macron´un etrafını saran kameralar görüşmeyi olanaksız hale getirince, işçiler Macron´u park alanı demirlerinin arkasına alarak, kameraların olmadığı ortamda başbaşa görüştüler. İşçilerin soğuk karşılamasına rağmen inatla onlarla kalan ve bir saat boyunca görüşen Macron, sonunda işçilerin fikirlerini değiştiremese de onlarla diyalog kurmayı başararak alandan ayrıldı. 

Ancak haber kanalları çoktan 'kucaklanıp öpülen Le Pen' imajı ile 'işçilerin ıslıklarla protesto ettiği Macron' imajını yanyana koyarak göstermeye başlamışlardı bile.

İmaj savaşını Macron kaybetti

İmaj savaşlarından geriye haber kanallarında Marine Le Pen´in işçilerle kol kola gülerek çektirdiği selfie´ler ile Macron´un ıslıkla protesto edildiği görüntüler kaldı. 

İşçilere Whirpool´un kapatılmayacağı sözünü veren Marine Le Pen ilk etapta imaj savaşını kazandı. Ancak Emmanuel Macron da 1 saatten uzun süre işçilerle tartışarak kolay kolay sahneyi terketmeyeceğini gösterdi.

Whirpool işçileri ise liderlere inanmadıklarını, ancak en azından medyanın tüm gün kendileriyle ilgilenmesi sonunda Whirpool yönetiminin biraz daha baskı altında kalmasını umut ettiklerini dile getirdiler. 

Macron, Amiens´in ardından geçtiği Arras kentindeki mitinginde Whirpool savaşı üzerinden rakibine vurmaya devam etti. Le Pen´in her adımının 'sahte ve demagojiden' ibaret olduğunu iddia etti ve yumruğunu kürsüye vurarak, 'Şatolarda doğan Marine Le Pen halkın adayı olamaz. Bu oyuna gelmeyin' diye bağırdı.

Bir taraftan da Macron´un kurmayları, medya mensuplarına aralıksız konuşarak, 'Marine Le Pen sadece demagoji yapıyor. Ekonomik programı tam bir felaket, hiçbir gerçek projesi yok. AB´den çıkma kararını referanduma götüreceğini söylüyor. Eğer Fransızlar AB´de kalmaya karar verse, programının 4´te 3´ünü uygulayamaz' diyor.

Ancak gezinin ardından yapılan anketler imaj savaşını Marine Le Pen´in kazandığını gösterdi. İlk turu kazanınca zafer konuşması yapan ve zaferini daha sonra Paris´in lüks bir barında 150 kişiyle kutlayan Macron, büyük eleştiri aldı. ´Ultra liberal´ ve ´halktan kopuk´ olmakla suçlanan Macron, daha ikinci tur bitmeden zafer ilan etmesinin faturasını ağır ödedi. Cumhurbaşkanı François Hollande, Macron´u 'Kimse seçimleri cepte görerek gevşek davranmamalı. Oy kazanılır, hakedilir, çalışarak alınır. Herkes aklını başına alsın. FN´in seçimleri yüzde 20-30 ile kaybetmesi başka, 40´ların üzerinde oy alması daha da başka' dedi.

Hollande´ın uyarısı ve Whirlpool skandalı Macron ve ekibini daha da kamçıladı. Hollande´ın 'Yalnızca FN karşıtı oylarla seçilirsen yetmez, çalış ve hak et' uyarısı, ardından Le Pen´in 'siyasi taktiği' durumun ciddiyetini kavramasına yetti.

Kamuoyu anketleri, Emmanuel Macron´un ikinci turda yüzde 61-62 civarında bir oyla cumhurbaşkanı seçileceğini gösteriyor. Ancak Marine Le Pen seçimleri kaybetse bile sandıktan yüzde 40´ın üzerinde bir oy oranı ile çıkmak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından yapılacak milletvekili seçimlerine güçlü girmek istiyor.

Radikal sol hakem olacak

Bir hafta süren karşılıklı imaj savaşlarının ardından yapılan anketler Le Pen´in iki tur arasında oylarını yüzde 38´den 41´e çıkardığını gösteriyor. Seçimlerin ilk turunda yüzde 5 oy alan muhafazakar aday Nicolas Dupont-Aignan, ikinci turda Marine Le Pen´i destekleyeceğini açıkladı. Hristiyan Demokrat Christine Boutin da Le Pen´e oy verilmesi çağrısı yaptı.

Şimdi gözler Salı günü kararını verecek olan radikal sol aday Jean Luc Melenchon´un seçmenlerine çevrildi. İlk turda 19.5 oranında oy almayı başaran Melenchon, seçmenlerine kime oy vermelerini istediğini söylemedi ve kendisinin Marine Le Pen´e oy vermeyeceğini açıklama yetindi. Ancak sol seçmen arasında 'ne kolera, ne sıtma' diyerek kendilerine Le Pen´e karşı 'ultra liberal aday Macron´un' dayatılmasına karşı çıkıyorlar.

İkinci turu 7 Mayıs´ta yapılacak seçim kampanyasında son haftaya girilirken, anketler sol seçmenin yüzde 40´ının sandığa gitmeme ve beyaz oy atma eğiliminde olduğunu gösteriyor.



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor