Tarih: 29.03.2017 09:07

Fransa seçimlerinde ekonomik vaatler ön plana çıkıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa seçimlere giderken cumhurbaşkanı adayları iş dünyasının çatı örgütü MEDEF´in toplantısında izleyecekleri ekonomi politikaları üzerinde durarak patronların desteğini almaya çalıştı.

Sağın adayı Cumhuriyetçi François Fillon beyin göçünü engellemenin girişimciliğin önünü açmaktan geçtiğine inanıyor. Fillon ayrıca şirketlerden alınan vergileri azaltmayı, esnek istihdam politikaları ve kamu sektörünü azaltmayı vaat ediyor. Bu sayede ekonomiyi canlandırıp yüzde 10 düzeyindeki işsizliği düşürmeyi hedefliyor. 

Aşırı sağcı aday Marine Le Pen´in ise ekonomi konusunda daha radikal hedefleri bulunuyor. Euroyu terk edeceklerini belirten Le Pen iş dünyasını ikna etmek için yeni Fransız Frank´ının değer kaybı yaşamayacağını savundu.

Le Pen bu kararlarını hayata geçirirken bankaların üzerine düşeni yapacağını belirtti. Hatta finans sisteminin işlemesi, bankaların KOBİleri desteklemesi ve ödemeleri yeniden yapılandırması için devletin müdahil olması gerektiğini vurguladı. Le Pen yükselen itirazlara devletin bunu yapma kanallarının olduğunu belirterek cevap verdi. 

Bağımsız sosyal liberal aday Emmanuel Macron ise istihdam piyasasında reforma giderek şirketlere çalışma saatleri ve ücretler konusunda daha fazla pazarlık yapma imkanı tanıyacağını vurguladı. Teknolojideki gelişimle iş kayıplarının normal olduğunu savunan Macron, inovasyonun engellenmemesi, şirketlerdeki eski pozisyonların değil yeni eğitimlerle insanların korunması gerektiğini savunuyor.

Girişimcilerin ve serbest çalışanların da işsizlik yardımında faydalanmasını isteyen Macron beş yıl içerisinde 50 milyar euroluk teşvik paketi uygulamayı vaat ediyor.

Solcu Benoit Hamon ise Hollande döneminde merkeze kayan sosyalist partiyi eski yerine götürmeyi hedefleyen bir ekonomi politikası izliyor. Herkese temel gelir sağlanacağını vaat eden Hamon kemer sıkma politikalarından da vazgeçileceği belirtiyor.

Almanya başbakanı Merkelle biraraya gelen Hamon bu politikaların avrupa´da aşırı sağı yükselttiğini savundu. Hamon twitter adresinden de Merkel´le savunma ve enerji konusundaki uzlaşılarını ve kemer sıkma politikaları konusunda farklılıklarını tartıştıklarını yazdı.

Solcu bağımsız aday Jean-Luc Melonchon asgari ücreti 1300 euroya çıkarmayı vadediyor. Melonchon ayrıca aylık 33 bin eurodan fazla geliri olanlara yüzde 100´lük gelir vergisi uygulamayı hedefliyor.

Avrupa Birliği´yle liberal ekonomi politikalarını tekrar müzakere edeceğini vurgulayan Melonchon çalışan haklarını, hava ve su gibi ortak zenginlikleri korumak için bunun şart olduğunu savunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —