• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Fransa skandal kararından geri adım attı!

Fransa skandal kararından geri adım attı!

Azerbaycan, Fransa´ya skandal Dağlık Karabağ kararından sonra nota verdi. Fransa cephesindense geri adım geldi. Azerbaycan, Fransa Senatosu´nun dün Dağlık Karabağ´ın sözde Ermeni yönetimini tanıyan kararıyla ilgili Fransız büyükelçiyi

 

Azerbaycan, Fransa´ya skandal Dağlık Karabağ kararından sonra nota verdi. Fransa cephesindense geri adım geldi. Azerbaycan, Fransa Senatosu´nun dün Dağlık Karabağ´ın sözde Ermeni yönetimini tanıyan kararıyla ilgili Fransız büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı´na çağırdı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato´nun kararının aksine, ülkenin sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´nin bağımsızlığını tanımadığını açıkladı. İşte bölgeden son gelişmeler...

Azerbaycan´ın 44 günde Ermenistan´ı yenmesiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ savaşının ardında siyaset sahnesinde inanılmaz anlar yaşanmaya devam ediyor.

Çatışmaların başından beri Ermenistan´ı açık şekilde destekleyen Fransa ise tarihi hezimetin ardından skandal bir karara imza attı. Fransız Senatosu, sözde ´Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni´ tanıdı!

Fransa Senatosu´nun aldığı skandal Karabağ karar sonrası Azerbaycan´ın nota verdiği Fransa, geri adım attı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato tarafından alınan kararın aksine, ülkenin Dağlık Karabağ´ın bağımsızlığını tanımadığını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, yaptığı yazılı açıklamada, Senato´da önceki gün kabul edilen kararda, hükümete Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni tanıma çağrısı yapıldığını hatırlattı.

Fransa´nın 'sözde ´Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni tanımadığını' belirten Agnes von der Mühll, Fransa´nın AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı olarak sorumluluğunun, Dağlık Karabağ sorununun müzakere yoluyla çözülmesi için çalışma olduğunu kaydetti.

Mühll, bugün önceliğin Dağlık Karabağ´da yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönebilmesi olması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne´nin bugüne kadar hiçbir ülkenin Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni tanımadığını belirttiğini ifade eden Agnes von der Mühll, ülkesinin Güney Kafkasya´daki durumu istikrara kavuşturmak için çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Mühll, ülkesinin AGİT Minsk Grubu çerçevesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalanmasından sonraki müzakere sürecine, 'yabancı savaşçılar'ın bölgeden ayrılmasına ve kültürel ile tarihi mirasın korunmasına katkıda bulunacağını belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mühll, Fransa´nın Dağlık Karabağ bölgesine insani yardımda bulunduğunu da aktardı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ´ın statüsünü belirten bir unsur bulunmuyor. Ayrıca Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor. Fransa, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı ülkelerden biri olarak Dağlık Karabağ sorununda tarafsızlığını yitirmekle ve Ermenistan´a destek vermekle eleştiriliyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Fransa´nın Bakü Büyükelçisi Zacharie Gross, Bakanlığa çağrıldı ve kendisine Azerbaycan´ın protesto notası verildi. Bakanlık yetkilileri, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı, Helsinki Nihai Senedi, BM Güvenlik Konseyinin 1993 tarihli ilgili kararlarına ve uluslararası hukuk norm ve ilkelerine aykırı olan Fransa Senatosunun kararına karşı verilen notayla ilgili Büyükelçi Gross´u bilgilendirdi.

 

/resimler/2020-11/27/1224497443126.jpg

 

Ermenistan Meclisi´nde Azerbaycan karşısında kaybedilen savaşın tartışması yaşandı. Milletvekili Amazasp Danielyan konuşma yaptığı sırada Mikael Melkumyan sert tepki verince tartışma büyüdü.

Ermenistan Meclisi´nde Azerbaycan karşısında kaybedilen savaş hakkında iki milletvekili arasında tartışma yaşandı. Milletvekili Amazasp Danielyan konuşma yaptığı sırada Mikael Melkumyan sert tepki verdi. Tartışma büyüyünce milletvekilleri güvenlikler tarafından sakinleştirildi.

Ermenistan´da hala istifa etmeyen ve Azerbaycan karşısında alınan tarihi hezimetin hesabını veremeyen Başkaban Paşinyan konusundaki öfke de giderek büyümeye devam ediyor.

 

/resimler/2020-11/27/1225149318583.jpg

 

10 Kasım´da yapılan anlaşmayı bir türlü sindiremeyen, medya organlarının da yanlış yönlendirmesiyle savaşı kazanmakta olduklarını zanneden öfkeli Ermeniler, Başbakan Nikol Paşinyan´ın istifasını istiyor. Protestoların sürdüğü başkent Erivan´da, bir grup Ermeni, Nikol Paşinyan´a ait konvoyun önünü kesti.

Ermeni kaynaklarına göre, Paşinyan´ı istifaya davet eden protestocular arasında, Dağlık Karabağ´da hayatını kaybeden ve cenazelerine ulaşılamayan askerlerin aileleri de vardı.

Azerbaycan Ağdam ve Kelbecer´in ardından 1 Aralık tarihinde de Laçin´i Ermenistan´dan teslim alacak ve böylece işgal sona ermiş olacak. 44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında ağır kayıplar veren Ermenistan ordusunun kaç askerinin öldüğü gizemini korurken, son gelen rakamlar şok etkisi yarattı.

Halen çok sayıda askerin kayıp olduğu biliniyor, Ermenistan 8 bin askerin ölümünü konuşmaya başladı. CNN, Al Jazeera ve The Guardian gibi prestijli medya kuruluşlarına muhabirlik yapan Neil Hauer, rakamın 10 bin bile olabileceğinin konuşulduğunu aktarıyor.

 

/resimler/2020-11/27/1225292912687.jpg

 

Silahların susmasıyla Rus barış güçleri, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Azerbaycan ve Ermenistan orduları Dağlık Karabağ´daki ölü ve kayıpları arıyor. Misyonun ilk haftasında 2 binden fazla cesede ulaşıldı.

Öte yandan Ermenistan askerleri savaşı kaybetmelerine rağmen provokasyonlarına devam ediyor. Kelbecer´den çekilen Ermenistan askerleri sınır hattında büyük bir provokasyona girişti, kontrol noktalarına sözde Dağlık Karabağ bayrakları astı.

Savaş sırasında Dağlık Karabağ´dan kaçanlar ise Rusya´nın kontrolünde geri dönüyor. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, ateşkes anlaşmasından bugüne kadar 15 bin Ermeninin Hankendi´ye taşındığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Hankendi´de hayatın yeniden normale döndüğünü bildiriyor. Resmi açıklamaya göre, şehirdeki toplu taşıma yeniden başladı, elektrik ve su temini sağlandı.

Paşinyan dün ise bölgeye yerleşen Rus barış güçlerinin beş yıldan fazla Dağlık Karabağ´da kalabileceğini söylemişti: 'Karabağ sorunu uzun süredir devam eden bir çatışma olduğu için Rus barış güçlerinin kalışının 5 yılla sınırlı kalacağını düşünmüyorum.'

Fransa, geçen hafta Dağlık Karabağ´a uluslararası barış gücü konuşlandırılmasını gündeme getirmişti. Halihazırda 23 ayrı noktada 1960 Rus barış gücü askeri bölgede.

Rusya lideri Vladimir Putin, hafta içinde yaptığı açıklamada, Ermenistan´ın yenilgi anlaşmasını reddetmesi halinde bunun ‘intihar´ olacağını söylemişti. Dağlık Karabağ´ı Ermenistan dahil kimsenin tanımadığını hatırlatan Putin, 'Karabağ´ın nihai statüsü belirlenmedi. Bugün var olan statükonun devam etmesi konusunda anlaştık. Bundan sonra ne olacağına gelecekteki liderler, gelecekte bu süreçte yer alacaklar karar verecek' demişti.

 

/resimler/2020-11/27/1225453695396.jpg

 

 



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor