Fransa´da Hindistan´a Rafale uçağı satışıyla ilgili ´yolsuzluk soruşturması´ açıldı
Fransa´nın Hindistan´a 2016´da Rafale uçağı satışındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Fransız yargısının soruşturma açtığı öğrenildi.
Fransa´nın Hindistan´a 2016´da Rafale uçağı satışındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Fransız yargısının soruşturma açtığı öğrenildi.
Mediapart internet sitesinin özel haberine göre, Ulusal Finansal Savcılık Ofisi (PNF), 14 Haziran´da Paris mahkemesinin, Hindistan´a 2016´da 36 Rafale savaş uçağı satışıyla ilgili 'yolsuzluk ve adam kayırma' konulu hukuki soruşturma başlattığını ve soruşturmanın bağımsız bir tahkikat hakimine verildiğini bildirdi.
Mediapart´ın nisan ayında 'Rafale belgeleri' başlığıyla yayımladığı ve bu uçakları üreten Dassault Aviation şirketinin 7,8 milyar euroluk anlaşma haricinde Hindistanlı bir şirkete 1 milyon euro ödediği yönündeki haberin ardından, yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa 22 Nisan´da konuyu yargıya taşıdı.
PNF, Sherpa´nın şikayetini dikkate alarak satışa dair 14 Temmuz´da yolsuzluk soruşturması başlattı.
Yeni bir yolsuzluk bulgusu
Site, tahkikat hakiminin, soruşturmalarını Hindistan Başbakanı Narendra Modi´ye yakınlığından yararlanarak Rafale uçakları için Dassault şirketiyle endüstri ortaklığı kurduğundan şüphelenilen Anil Ambani üzerine odaklanacağını yazdı.
Mediapart´ın araştırmalarına göre, Fransa ve Hindistan uçak satışına yönelik anlaşmayı Eylül 2016´da imzaladıktan 2 ay sonra Dassault ve Reliance, 2017´de kuracakları Dassault Reliance Aerospace Limited adlı şirketin “hisse sahipleri” anlaşmasını imzaladı.
Finansal detaylar gizli tutuldu ve anlaşma içine konulmayarak, bunun yerine gizli bir yan sözleşmeye dahil edildi.
Mediapart´ın ulaştığı gizli yan sözleşmeye göre, siyasi bağlantıları dışında Ambani ile ortak olmakta hiçbir çıkarı olmayan Dassault, kurulan şirketin 169 milyon euro sermayesinin 159 milyon eurosunu ödeme taahhüdüyle yüzde 94´ünü finanse etti, buna rağmen şirket hisselerinin yüzde 49´una sahip oldu.
Ortaklığa Dassault, pazarını, teknolojisini, bilgi birikimini, teknik desteğini, uluslararası pazarlama becerilerini getirirken, Reliance sadece üretim yeri sağladı.
Şirket Dassault ile ortak olarak, Fransız uçak üreticisinin anlaşma karşılığında Hindistan şirketlerine ödemek zorunda olduğu 'endüstriyel tazminat' olan 4 milyar eurodan kayda değer bir miktar kazandı.
Mediapart, nisan ayında yayımladığı 'Rafale belgeleri' adlı araştırma haberinde, uçakları üreten Dassault Aviation´un, anlaşma haricinde Hindistanlı bir şirkete 1 milyon euro ödediğini belgeleriyle ortaya koymuştu.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
