• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Fransa´da ´İngiltere´yle mülteci sınırları anlaşması değiştirilsin´ önerisi

Fransa´da ´İngiltere´yle mülteci sınırları anlaşması değiştirilsin´ önerisi

Fransız milletvekili Xavier Bertrand, İngiltere´ye iltica başvurusunda bulunmak isteyen mültecilerin başvurularını Fransa´dan yapmalarına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Bertrand´ın planına göre, mülteciler İngiltere´ye yapacakları iltica başvurusunu İngiltere´ye ayak basmak zorunda kalmadan Fransa´dan yapabilecek ve İngiltere´nin bir mülteciyi reddetmesi durumunda reddedilen mülteci ülkesine geri gönderilecek.

´SIKI BİR İLİŞKİMİZ VAR´

Calais´ten İngiltere´ye Brexit uyarısı: Sığınmacıları engellemeyiz Calais´deki kampta yaşayan 9 bin mülteci nedeniyle kamp mülteci sorununun odak noktası haline geldi. Fransa´dan İngiltere´ye ulaşmak isteyen mülteciler her gece Manş tünelinden arabalar ya da kamyonlarda saklanarak geçmeye çalışıyorlar.

BBC Türkçe´nin haberine göre, Bertrand, İngiltere´yle Fransa arasındaki Touquet Anlaşması´nın değiştirilmesinin bu sorunları hafifleteceğini söylüyor.

Anlaşmaya göre, İngiliz yetkililer mültecilerin pasaportlarını Fransa sınırlarında kontrol etme hakkına sahip, aynı şekilde Fransız yetkililer de İngiltere´den Fransa topraklarına geçmek isteyen mültecilerin pasaportlarını İngiltere sınırları içerisinde kontrol edebiliyor.

İngiliz Göçmen Bürosu, uluslararası anlaşmaların öngördüğü, ´sığınma ihtiyacı olanlar girdikleri ilk güvenli topraklarda iltica başvurusu yapmalıdır´ hükmünü esas aldığını söylüyor.

İngiltere hükümeti, Calais´deki sınırı korumak için Fransa ile birlikte çalışacaklarını ve konu hakkında Fransa hükümetiyle ´çok sıkı´ bir ilişkileri olduğunu belirtiyor. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd anlaşma hakkında Fransız yetkililerle görüşmek için bu hafta Paris´e gidecek.

CALAİS´DEKİ MÜLTECİLER NEDEN FRANSA´YA İLTİCA BAŞVURUSU YAPMAK İSTEMİYOR?

AB göçmen yasalarına göre sığınmacılar ayak bastıkları ilk güvenli topraklarda iltica başvurusu yapmak durumunda. Buna göre İngiltere hükümeti Calais´deki mültecilerin Fransa´ya iltica başvurusunda bulunması gerektiğine inanıyor. Ancak birçok mülteci Fransa´daki yaşamın 'iyi olmadığını' ve İngiltere´de daha iyi yaşam koşullarına sahip olmayı umut ettiklerini söylüyorlar.

Bertrand´ın Touquet Anlaşması´nı değiştirmek gibi bir yetkisi yok ancak gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinin iki adayı da Bertrand´ın fikrini destekliyor ve anlaşmanın düzeltilmesini veya yürürlükten kalkmasını istiyorlar.

Eski Fransa Başbakanı Nicolas Sarkozy mülteciler için yapılan sınır kontrollerinin İngiltere´ye devredilmesi gerektiğini söyledi.

´ANLAŞMA DEĞİŞİRSE İŞLER KÖTÜLEŞİR´

Eski İngiliz elçi Peter Ricketts anlaşmanın değişmesi durumunda Fransa´nın İngiltere´ye ulaşmak isteyen daha çok mülteciyi çekeceğini söyledi ve yüz binlerce mültecinin Yunanistan ve İtalya´ya gittiğini, Calais´nin çok daha az mülteci barındırdığını ekledi.

Ricketts, 'Anlaşmayı değiştirdikleri anda İngiltere´ye ulaşmak isteyen mültecileri çekmeye başlayacaklar ve Calais´deki halihazırda bulunan mülteci durumuyla uğraşmaları çok daha zor olacak. Bence anlaşmanın değişmesi durumunda işler kesinlikle kötüleşir' dedi.

Eski başmüfettiş John Vine ise sınır kontrolünün İngiltere´ye geçmesi durumunda Fransız yetkililere daha fazla iş düşeceğini söyledi.

'Sınır kontrolleri İngiltere´ye geçerse Fransız yetkililerin mültecilerin doğru belgelere sahip olup olmadığıyla ilgili gerekli denetimleri yapmaları gerekecek. Ayrıca şu anda İngiltere yardımıyla ve parasıyla yapılan kuzey Fransa´daki araç kontrollerini de bu durumda Fransa yapacak' dedi.

Bu ayın başlarında İngiltere´deki bazı kentlerin yerel yönetimleri, Calais´deki çocuk mültecilerin ihtiyaçlarının belirlenmesinde çocuklar İngiltere´ye girmeden önce devrede olmak istediklerini duyurdu.

Şu ana kadar ailesi olmayan 4 bin çocuk İngiltere´ye girmek için iltica başvurusunda bulundu. Yerel Yönetim Birliği, belediyelerin katkısının çocukların İngiltere´de yerleşim süreçlerini kolaylaştıracağını söyledi.




17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor