Fransa´da İslami Reform Tartışması

Fransa´da İslami Reform Tartışması

Fransa´da bir biri ardına yaşanan kanlı saldırıların ardından İslami kurum ve din adamlarının kimler tarafından finanse edildiği tartışma konusu oldu.

Fransa´da bir biri ardına yaşanan kanlı saldırıların ardından İslami kurum ve din adamlarının kimler tarafından finanse edildiği tartışma konusu oldu.

Başbakan Manuel Valls´dan sonra İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de 20. yüzyılın ikinci döneminde Fransa´ya yerleşen İslam kültürünün finansmanı hakkında gerekli önlemlerin alınacağını açıkladı.

Cazeneuve ekim ayında, radikal İslami grupların söylemlerinin halkın üzerindeki etkisini engellemek için Fransa´daki İslam toplumuyla yeni bir ilişki kuracaklarını ve geçicici olarak yurt dışından gelen mali kaynaklarını durduracaklarını ifade etti.

Geçtiğimiz aralık ayından bu yana olağanüstü hal kapsamında yaklaşık 20 cami ve mescit kapatılırken,radikal gruplarla bağlantılı olduğu iddia edilen 80´den fazla imamın ise sınır dışı edilmesi söz konusu.

Fransa´da 1905 yasası kapsamında “Devlet ibadet yerlerini finanse edemiyorsa, o dine mensup olanlar yabancı ülkelerden bağışta bulunmalarını talep edebiliyor.”

Senato soruşturma komisyonu tarafından temmuz ayında yayınlanan raporda yer alan bilgiye göre, Fransa´ya bu kapsamda Türkiye, Cezayir ve Fas olmak üzere 3 ülke imam gönderiyor:

Türkiye´den 151 olmak üzere, Cezayir´den 120, Fas´tan ise 30 imam gönderiliyor. Fransa´da 2 bin 500 ibadet yeri bulunuyor ve toplamda 1700 imamdan 301´i yabancı devletler tarafından finanse ediliyor.

Senato raporuna göre, Fas 2016´da 30 imamın maaşlarını da kapsayan 6 milyon Euro miktarında bir bağışta bulundu.
Suudi Arabistan 2011´de Fransa topraklarında 8 cami inşa etmek ve 14 imamın maaşlarını ödemek için yaklaşık 4 milyon Euro finansmanda bulundu.

Cezayir, Büyük Paris Camii´ne 2 milyon Euro bağışta bulunurken, Türkiye ise çalışanlarının maaşlarını dolaylı olarak sağlıyor.

Şubat 2015´te yayınlanan rakamlar kapsamında 4 sene içerisinde (2010-2014) Selefi imamların eline geçen cami ve mescit sayısı 44´ten 89´a çıktı.

Ancak Senato soruşturma komisyonunu raporuna göre “asıl istenilen yabancı ülkelerden gelen finansmanı engellemek değil. Amaç radikal söylemlerde bulunanları kimin finanse ettiğini öğrenmek ve ibadet yerlerinde bu kişilerin mesajlarını duyurmalarına engel olmak”. Fakat bu tür söylemlerin camilerden çok hapishane ve sosyal medya üzerinden yayıldığı bilinirken, bu alanların nasıl kontrol altına alınacağıysa merak konusu.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading