Fransa´daki ´iPhone yavaşlatma´ soruşturması: Apple, 25 milyon euro para cezasına çarptırıldı

Fransa´daki ´iPhone yavaşlatma´ soruşturması: Apple, 25 milyon euro para cezasına çarptırıldı

Fransa, eski iPhone´ları kasten yavaşlatan yazılım güncellemelerine karşı kullanıcıları uyarmadığı gerekçesiyle Apple´ı 25 milyon euro (yaklaşık 164 milyon TL) para cezasına çarptırdı.

Fransa´daki ´iPhone yavaşlatma´ soruşturması: Apple, 25 milyon euro para cezasına çarptırıldı

Fransa, eski iPhone´ları kasten yavaşlatan yazılım güncellemelerine karşı kullanıcıları uyarmadığı gerekçesiyle Apple´ı 25 milyon euro (yaklaşık 164 milyon TL) para cezasına çarptırdı.

Fransa´da yaklaşık üç yıldır devam eden davada tüketici gözlemcisi DGCCRF (Rekabet, Tüketici İlişkileri ve Dolandırıcılığı Önleme Genel Müdürlüğü), Apple´ın 25 milyon euro (yaklaşık 164 milyon TL) para cezası ödemesi gerektiğine karar verdi.

DGCCRF´den yapılan açıklamada, “iPhone sahipleri, iOS güncellemelerinin (10.2.1 ve 11.2) cihazlarını yavaşlatabileceğine dair bilgilendirilmedi” denildi.

İtiraf edip özür dilemişti

2017 yılında patlak veren skandalda Apple, son güncellemelerin batarya ömrü kötüleşen eski sürüm telefonları yavaşlattığını itiraf etmiş ve özür dilemişti. Kullanıcı bilgisi dışında gerçekleştirilen bu durum tepkilere neden olmuştu. Firma, kullanıcılara telefonlarının bozulduğunu düşündürerek gereken zamandan çok önce telefon değiştirmeye sevk etmekle suçlanmıştı.

Bu tarz bilinçli yanlış yönlendirmelerle mücadele etmek adına bir araya gelen tüketici kurumu HOP´un talebiyle Ocak 2018´de soruşturma başlatılmıştı. Şirket, Fransız tüketici yasalarını ihlal etmekle suçlanmıştı.

‘Tarihi bir zafer´

HOP´un kurucularından Laetitia Vasseur ve Samuel Sauvage da kararı memnuniyetle karşıladı. İkili, “Bu, hem tüketiciler hem de çevre adına, ‘çöpe gitmeye hazır´ rezil uygulamalara karşı kazanılmış tarihi bir zafer” açıklamasında bulundu.

Vasseur ve Sauvage, kullanıcıların maruz kaldığı ek zararlar nedeniyle talepte bulunacaklarını da belirtti.

Apple davayı savuşturduğu için memnun

Apple ise, ‘rahatsızlık vermesi olası bir kamu davasına´ gerek kalmadan DGCCRF ile uzlaşarak sorunu çözdükleri için memnun olduklarını belirtti.

Şirketten yapılan açıklamada, “Amacımız her zaman müşterilerimiz tarafından takdir edilen güvenli ürünler yaratmak ve mümkün olduğunca uzun süre dayanan iPhonelar üretmek de bunun önemli bir parçası” ifadeleri kullanıldı.

Apple, aynı gerekçeyle İsrail´de de dava edilmişti. Söz konusu davada, davacılar şirketten 125 milyon dolar (yaklaşık 748 milyon TL) tazminat talep etmişti.

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading