Tarih: 25.06.2020 16:41

Fransa´dan AB´ye Türkiye ile ilişkilerin geleceğini görüşmek için acil toplantı çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

Ankara ile Doğu Akdeniz ve Libya gerginliğini NATO´nun ardından AB´ye taşıyan Macron hükümeti, birliği, Türkiye ile ilişkilerin geleceğini görüşmek için acil toplantıya çağırdı.

Fransa ile Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz ve Libya gerginliği, ilkinin ikincisini NATO´ya şikayet etmesinin ardından Avrupa Birliği´ne (AB) taşındı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB üyesi ülkelere birliğin Türkiye ile ilişkilerinin geleceğini görüşmek için acil toplantı çağrısı yaptı.

'Fransa açısından AB´nin Türkiye ile gelecekteki ilişkilerine dair ihtimalleri hiçbir şeyi dışlamadan, naif olmadan son derece süratle özlü tartışmaya açması asli önemdedir' diyen Le Drian, AB´nin kendi çıkarlarını kararlılıkla savunmak zorunda olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı, Suriye´den Libya´ya savaşçı taşınmasına atıfla 'Suriyelileşmesine tanıklık ettiğimiz Libya´da Türkiye´nin oynamak istediği rolün açıklığa kavuşturulmasına ihtiyacımız var' diye ekledi.

Fransa´nın son dönemde alevlendirdiği gerilimin temelinde, Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki sondajları, Libya´daki iki yönetimden Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan Fayiz es-Serrac´ın başkanlığındaki hükümete askeri desteği ve Suriye´deki harekatları yatıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günkü açıklamasında, Ankara´yı tehlikeli oyunlar oynamakla suçlamıştı:

'Türkiye tüm kurallara aykırı davranarak ve birçok Avrupa ülkesinin çıkarlarını çiğneyerek Libya hükümeti ile anlaşmalar yapması, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin egemenliğine saygı göstermemesi ve Libya´da yürüttüğü siyaset uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye Libya´da tehlikeli oyun oynuyor.'

Türk Dışişleri ise Macron´ın ´akıl tutulması´ yaşadığı yanıtını vermiş, Fransa´yı Libya´daki diğer yönetimin askeri komutanı Halife Hafter´i destekleyerek Libya´daki kaosu körüklemekle suçlamıştı.

Ankara destekli Serrac´ın Ulusal Mutabakat Hükümeti´ne bağlı güçler, kendi başkentleri Trablus´a General Halife Hafter´in komutasındaki güçlerin 14 aydır düzenlediği taarruzu son dönemde püskürtüp ilerlemeye geçmişti.

Hafter´i Müslüman Kardeşler karşıtı Arap ülkeleri destekliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —