Tarih: 23.09.2016 21:41

Fransa´dan Hindistan´a Dev Silah Satışı

Facebook Twitter Linked-in

Fransa, Mısır ve Katar´ın ardından, Hindistan´a 8 milyar Euro karşılığında Rafale savaş uçağı sattı. Fransa´da havacılık tarihinin en büyük sözleşmesine imza atan Fransız hükumeti, 2014 yılında 8 milyar olan silah satışını, 2015 yılında ikiye katlayarak 16 milyar Euro´ya yükseltti. Fransa en çok Körfez ülkelerine silah sattı.

Yaklaşık 5 yıldır Hint hükumeti ile pazarlıkları sürdüren Fransa Milli Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian, Hintli mevkidaşı Manohar Parrikar ile bugün, Yeni Delhi´de 36 Rafale savaş uçağı satışını öngören 8 milyar Euro´luk sözleşmeye resmi imzayı attı. Göreve geldiği günden bu yana silah ihracatı politikasını sürdüren Le Drian´ın imzaladığı anlaşmalarla Fransa´nın silah satışında tam patlama yaşandı

Cumhurbaşkanı Hollande bir açıklama yaparak, 'Bu anlaşma, bir büyük ve stratejik askeri gücün, Fransız teknolojisinin kalitesini, rekabet gücünü ve operasyonel performansını tanıdığını gösteren büyük bir anlaşmadır' dedi.

Dassult Havacılık ise, sözleşmenin ardından Hint yönetimi ile hava kuvvetlerini yenileme amaçlı yeni sözleşmelere imza atmayı umut ediyor.

Fransa, 2015 yılında, Avustralya´ya Shortfin Barracuda denizaltı, Katar ve Mısır´a Mistral savaş gemisinin yanısıra, her iki ülkeye toplam 48 Rafale savaş uçağı sattı. Rafale uçakları Fransız silah devi Dassault Havacılık tarafından üretiliyor.

Hindistan´la imzalanan ve 10 bin sayfa tutan anlaşmayla Hindistan, Pakistan ve Çin ordusunda yükselen silahlanma karşısında duyduğu endişe nedeniyle, sözleşmeye, uçakların bir an evvel teslim edilmesi ve Dassult Havacılık´ın sözleşme miktarının yarısı kadar, yani 4 milyar Euro büyüklüğünde, Hindistan sanayisine yatırım yapması şartını koştu.

Ancak Fransa´nın özellikle çatışma halinde olan ülkelere silah satması ülkede 'etik' tartışması yaratıyor. Fransa´nın Yemen ile savaş halinde olan Suudi Arabistan´a dev ihalelerle silah satması kamuoyunda eleştiri topluyor. Mısır´da darbe ile gelen Sisi yönetimine Mistral satışı da sert eleştirilere hedef oluyor.


Aşağıdaki linkte Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (Direction Generale de l´Armement) rakamlarına göre 2011-2015 yılları arasında silah satışları var.

http://www.bfmtv.com/international/les-pays-ou-la-france-exporte-le-plus-son-armement-1040000.html




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —