• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Fransa´nın Akdeniz´deki adası Korsika´da ayrılıkçı lider seçildi

Fransa´nın Akdeniz´deki adası Korsika´da ayrılıkçı lider seçildi

Fransa´nın Akdeniz´deki adası Korsika´da yeni kurulan Bölgesel Meclis Başkanlığına, bağımsızlık yanlısı lider Jean-Guy Talamoni seçildi.

 

Ada´da geçen ay yapılan seçimlerde tarihi bir başarı sağlayan ayrılıkçı ve özerklik taraftarlarının oluşturduğu Korsika İçin (Per a Corsica) Koalisyonu, yeni yıl itibarıyla göreve başlayacak Korsika Meclisi Başkanlığına Talamoni´yi aday gösterdi. 

Yapılan oylama sonucu Talamoni 63 üyeden 40´ının oyunu alarak Korsika´nın tek parlamentosu olan Bölgesel Meclisin Başkanı oldu.

İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Partisinin (LREM) adayı Jean-Charles Orsucci 6, sağcı Jean-Martin Mondoloni ise 10 oy alabildi.

Korsika´da son dönemde bağımsızlık taleplerinin artması üzerine Fransa hükümeti, Ada´daki sorunları gözden geçirmesi için Jacqueline Gourault´u özel elçi olarak görevlendirmişti. Jean-Guy Talamoni´nin Korsika Meclisi Başkanı seçilmesinin ardından Gourault´un cuma günü Korsika´ya gideceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un da gelecek ay Ada´yı ziyaret edeceği açıklanmıştı.

KATALAN LİDER PUİGDEMONT´A İŞARET ETMİŞTİ

Ayrılıkçı lider Talamoni, 10 Aralık´taki seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, Paris yönetiminin sandıktan çıkan sonuca kayıtsız kalmaması çağrısı yaparak, aksi durumda Ada´da halk gösterileri düzenlemek ve Katalan dostu Carles Puigdemont gibi ´Avrupa başkentlerinde tur atmak´ ile tehdit etmişti.



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor