Tarih: 26.10.2019 10:44

Fransız diplomat: Rusya yeniden dünya gücü haline geldi

Facebook Twitter Linked-in

Fransız diplomat Jean de Gliniasti, Rusya´nın yeniden devletlerin egemenliğini savunan bir dünya gücü haline geldiğini söyledi.

Fransa´nın eski Moskova Büyükelçisi, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü üyesi Jean de Gliniasti, Le Figaro´ya verdiği röportajda, Rusya´nın başarısının herkesle konuşma ve anlaşabilme becerisinde yattığını belirtti.

Suriye´de çatışmaların durmasını Amerikalıların değil, Rusların sağladığını vurgulayan Fransız diplomat, Rus-Türk mutabakatının Suriye sınırlarını fiili olarak savaş öncesi duruma getirdiğini de sözlerine ekledi.

De Gliniasti, Rusya´nın Suriye´de devletin egemen olması ilkesini savunduğunu, ancak ABD´nin her ne kadar Moskova´nın artan etkisini itiraf etse de bölgedeki etkisini sürdürdüğünü ifade etti.

De Gliniasti´ye göre, Avrupa ve özellikle Fransa, bölgede durumun kontrolünü kaybetti ve Ortadoğu´yu uzun süreliğine terk etme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Soçi´deki Rusya-Afrika zirvesi ve Moskova ile Afrika kıtası ülkeleri arasındaki ilişkiye de değinen Fransız diplomat, Rusya´nın çarlık döneminden beri bu bölgeyle ilişkilerini geliştirdiğini ve Sovyetler Birliği döneminde Afrikalıların kendilerini sömürgeci baskılardan kurtarmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

De Gliniasti, Moskova´nın ekonomi dışında, dünya gücü olarak dış siyasetinin iki önemli ayağının daha olduğunu, bunların da yumuşak güç ve güvenlik olduğunu vurguladı.

Fransız diplomata göre, Rusya´nın özelliği, büyük finansal imkanlara sahip olmadığı halde bir dünya gücü olmasıdır. Rusya tüm bu eksikliklerini büyük bir diplomatik zekayla kapatıyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —