Tarih: 12.09.2013 13:14

Fransız bakanlara 'akıllı telefon' yasağı

Facebook Twitter Linked-in

Haber Merkezi

Fransız Başbakanlığı tarafından tüm kabine üyeleri ve çalışanlarına gönderilen bir yönetmelikte, bundan böyle piyasada satılan akıllı telefon ve tablet bilgisayarların kullanılmaması istendi.

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, tüm bakanlıkların kabine müdürlerine gönderdiği bir yönetmelikte “son aylarda bilgi-işlem sistemlerine karşı gerçekleştirilen saldırılar” nedeniyle cep telefonları ve tablet bilgisayarların kullanımıyla ilgili kuralların değiştiğini duyurdu.

Yönetmeliğe göre, Fransız bakanlar ve bakanların kabinelerinde görevli personel bundan böyle “gizli” olarak tanımlanan bilgiler için sadece devletin özel birimleri tarafından hazırlanmış kriptolu telefonları kullanacaklar. Fransız Thales firması tarafından üretilen özel kripto sistemli bu telefonların İçişleri, Adalet, Savunma, Maliye ve Dışişleri bakanlıklarında kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.

Yönetmelikte, gizlilik derecesi bir derece düşük olan yazışma ve haberler için bakanlardan yine devletin ilgili birimleri tarafından geliştirilmiş ISIS intranet sistemini kullanmaları talep ediliyor. Mesleki yazışma ve haberler için kesinlikle özel elektronik posta hesaplarının kullanılmaması isteniyor. Bu hesaplara resmi elektronik posta gönderilmeyeceği belirtiliyor.

İkaz listesi uzun

Yönetmelik, Fransız bakanlara, “gizli” olmayan ancak “hassas” olarak tanımlanan iletişimlerde bundan böyle akıllı telefonlarını kullanmayı da yasaklıyor. Telefon görüşmelerinin çoğunun bu kategoriye girdiği, bunun “gizli” sınıflandırılmadığı, ancak “şahısların ve ulusun çıkarlarına karşı kullanılabilecek olması nedeniyle korunmaları gerektiği” belirtiliyor. Bu çerçevede bakanlar ve yakın çalışma ekibinden SMS göndermekten kaçınmaları da isteniyor.

Fransız bakan ve kabine çalışanlarına yurtdışında dikkatli olma uyarısında da bulunuluyor. Telefon görüşmeleri ve elektronik yazışmaların, özellikle uluslararası kurumlar, havalimanları, oteller, restoranlar ve siber kafelerde teknik takibe alınabileceği hatırlatılıyor. Hiçbir “hassas belge, bilgisayar ve cep telefonunun bir toplantı veya otel odasında unutulmaması gerektiği” konusunda ikazda bulunuluyor. Bakanlar ve kabine üyeleri, bilgisayarlarında nereden geldiğini bilmedikleri bir USB belleği veya sabit disk kullanmamaları, tanımadıkları elektronik postaları açmamaları ve elektronik postayla gelen belgeleri dikkatle açmaları konusunda da uyarılıyor.

Yasağa uyulur mu?

Başbakanlık tarafından gönderilen yönetmelik olağanüstü ciddi görünse de pratikte ne derece etkin olacağı ve bakanların ve yakın çalışma arkadaşlarının bu uyarılara ne kadar uyacakları hakkında soru işaretleri mevcut. Çok sayıda bakan ve kabine çalışanının kriptolu telefonlarla görüşmeden önce yaklaşık 30 saniye beklenmesi gerektiği için eski telefonlarını ve tablet bilgisayarlarını kullanmaya devam edeceklerini düşünenler var.

Buna rağmen Fransız hükümetinin bu güvenlik kurallarını bugün açıklaması tesadüf değil. Edward Snowden, elektronik istihbarat alanında uzman Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın hedef aldığı ülkeler arasında Fransa’nın da bulunduğunu geçtiğimiz aylarda belgelerle ortaya dökmüştü.

Alman “Der Spiegel” dergisi, 1 Eylül 2013 tarihinde yayımladığı bir haberde, NSA’nın 2010 yılında Fransa’nın Washington ve New York’taki diplomatik temsilcilikleri ile Paris’teki Dışişleri Bakanlığı’nı hedef alan teknik takip operasyonları düzenlediğini yazmış, istihbarat kurumunun bu operasyonlarla ilgili bir iç notta “başarıyla sonuçlandı” ibaresi düştüğünü aktarmıştı.

Dergi haziran ayında da, yine Edward Snowden tarafından tedarik edilen belgelere dayanarak PRISM programı çerçevesinde NSA’nın Avrupa Birliği’nin Brüksel, Washington ve Birleşmiş Milletler’deki bürolarını teknik takibe aldığını duyurmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande bu belgelerin yayımlanmasının ardından “Ortağımız ve müttefikimiz olan bir ülkeden kaynaklanan bu eylemler kabul edilemez” ifadeleriyle tepki vermişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —