Füze Savunma Proğramı Yeniden Başlayabilir

Füze Savunma Proğramı Yeniden Başlayabilir

Türkiye’nin ihale bürokrasisi ülkenin ilk hava ve füze savunma sistemini inşa etmek için milyar dolarlık programı etraflıca düşünüyor ve hâlihazırdaki rekabetin rafa kaldırılması ve daha kapasiteli uzun menzilli bir programla birleştir

Defense News

Türkiye’nin ihale bürokrasisi ülkenin ilk hava ve füze savunma sistemini inşa etmek için milyar dolarlık programı etraflıca düşünüyor ve hâlihazırdaki rekabetin rafa kaldırılması ve daha kapasiteli uzun menzilli bir programla birleştirilmesi de dâhil olmak üzere “tüm seçenekleri açık” tutuyor.

İhale henüz duyurulmadı fakat ihale yetkilileri, çıkmazın üstesinden gelmenin bir yolunun programı yenilemek olabileceğini söyledi.

Uzun menzilli hava ve füze savunma programı (T-LORAMIDS) hakkında bilgi sahibi kıdemli bir yetkili, “Var olan bütün seçeneklerin değerlendirilmesini ve hükûmetin tek bir doğrultuda harekete geçmesini beklemeyi gerektiren bir belirsizlik söz konusu.” şeklinde konuştu.

Türkiye bu sistemi inşa etmesi için Eylül 2013’te China Precision Machinery Import Export Corp.’u (CPMIEC) seçti. Çin şirketi 3,44 milyar dolarlık bir çözüm önerdi. Firma, PATRIOT hava savunma sistemi önere Raytheon ve Lockheed Martin’in oluşturduğu ABD ortaklığını, S-300’leri pazarlamaya çalışan Rusya’dan Rosoboronexport’u ve Aster 30’un üreticileri İtalyan-Fransız konsorsiyumu Eurosam’ı geride bırakmıştı.

Türk yetkililer, (CPMIEC) ile ihale görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması hâlinde ihalede ikinci olan Eurosam ile görüşmelerin başlayacağını belirtti. Sıradaki ise ihaleye katılan ABD ortaklığı olabilir. Rus firması ise gözden çıkarıldı.

Türkiye, bu yaz teklif veren üç firma için son günü beşinci kez uzattı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 26 Ağustos’ta yaptığı açıklamada 31 Ağustos olarak belirtilen son başvuru tarihinin 31 Aralık’a çekildiğini duyurmuştu. Fakat CPMIEC ile görüşmeler resmî olarak sürerken Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eylül ayının başında yaptığı açıklamada Eurosam ile de görüşmelerin paralel olarak başlayabileceğini belirtmişti.

Erdoğan, 7 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Müşterek üretim ve teknoloji transferi meselelerine ilişkin Çin ile bazı anlaşmazlıklar meydana geldi. Buna rağmen görüşmeler sürüyor fakat listedeki ikinci firma olan Fransız firması yeni bir teklifle geldi. Fransa ile görüşmeler sürüyor. Burada, müşterek üretim bizim için önemli.” şeklinde konuştu.

Hükûmetten bir ihale yetkilisi, “Çin ile görüşmelerde bir ilerleme kaydedilemedi. Avrupalı yarışmacıyla olan görüşmeler daha ümit verici görünüyor. Fakat (SSM’deki) üst düzey yönetim tüm programı yeni baştan planlamayı düşünüyor.” şeklinde eklemede bulundu.

Programın yerel üstlenicilerinden olan savunma elektronikleri uzmanı ASELSAN’dan bir yetkili, Türkiye’nin T-LORAMIDS’leri bir kenara bırakarak onun geliştirilmiş versiyonu olan T-LORAMIDS+ bazlı yeni bir program başlatabileceğini söyledi.

ASELSAN yetkilisi, “T-LORAMIDS+’ları uzun dönemli çözüm olarak Avrupa ile birlikte geliştirmek ve açığı doldurmak için Avrupa’nın bazı sistemlerini kiralamak bu fikirlerden biri olabilir.” diye belirtti.

Başbakan’ın yardımcılarından biri, Aster’in Türk ordusunun tercih edeceği çözümlerden biri olmamasına rağmen hükûmetin Eurosam’a meyilli olduğunu söyledi. Söz konusu yetkili, “Nihai kullanıcı ile hükûmet arasında fikir ayrılıkları var. Ancak son karar tabii ki hükûmet tarafından verilecek. Herkesi memnun edecek bir çözüm bulmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD’li rakipler de bu süreçte sessizce konuya dâhil olmayı bekliyor ancak şimdiye dek net bir başarı kazanmış değiller. İhale yetkilisi, “Sözleşmeyi yenilemeye doğru adım atmaya karar verirsek rekabet, rakiplerin eşit koşullarda olduğu bir ortamda başlamış olacak.” diye belirtti.

Hükûmet CPMIEC ile çalışmaya dair vereceği kararı yeniden düşünmesi konusunda NATO müttefikleri tarafında baskı altında bırakıldı. Türkiye’nin Batılı müttefikleri bu yıl Türkiye’nin anlaşmayı tamamlaması hâlinde, Batılı ülkelerle olan bütün savunma iş birliğinin tehlikeye gireceği konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye’nin network temelli hava savunma masraflarının neredeyse yarısı NATO tarafından karşılanıyor. Bazı analistler, NATO’nun rızası olmadan Türkiye’nin planlanan Çin sistemlerini mevcut sistemlerle çalıştırabilir hâle getirmesinin imkânsız olduğunu söylüyor.(ABD, Defense News - 23 Kasım 2014)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor