• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

G-20 İstanbul`da Toplanıyor

G-20 İstanbul`da Toplanıyor

Maliye bakanları ve Merkez Bankası yetkilileri, İstanbul`da gerçekleştirilecek G-20 toplantılarında, önemli ekonomilerin farklı hızları ve çeşitli para politikaları nedeniyle küresel büyümenin teşvik edilmesinin koordinasyonu konusunda z

Nick Tattersall

Maliye bakanları ve Merkez Bankası yetkilileri, bu hafta G-20 toplantılarında, önemli ekonomilerin farklı hızları ve çeşitli para politikaları nedeniyle küresel büyümenin teşvik edilmesinin koordinasyonu konusunda zor bir görevle karşı karşıyalar.

Önde gelen G-20 ekonomi yetkililerinin pazartesi ve salı günleri İstanbul’da yapacağı görüşmelerde, dünyanın diğer çoğu ülkeleri yavaşlarken ABD’nin küresel ekonominin ağırlığını taşıyıp taşıyamayacağıyla ilgili kaygılar gündemin üst sıralarında olacak.

Yunanistan’ın sıkıntılarının Avrupa’ya yeniden gölge düşürmesi, ucuz petrolün enflasyon ve büyüme tahminlerine darbe vurması ve güçlenen doların yükselen piyasa ekonomilerine tehdit oluşturması nedeniyle toplantılar kritik bir zamanda yapılıyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde, cuma günü yayımlanan bir yazıda, “Birçok mesele var. Herhangi bir eylem olmadan, dev küresel ekonomi tankerinin, sığ sularda -vasatın altında büyüme ve yetersiz iş imkânları- mahsur kalmaya devam ettiğini görebiliriz.” dedi.

Türkiye’nin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, durgun küresel büyümeyle mücadele ve düşük gelirli ülkelerin sesinin daha fazla duyurulmasının, Türkiye’nin G-20 başkanlığı için öncelikli olacağını söyledi.

Bunların ilkini söylemek yapmaktan daha kolay olacaktır.

ABD Maliye Bakanı Jack Lew, geçen hafta ABD’nin “tek büyüme motoru” olamayacağını söylerken üst düzey bir ABD’li yetkili, Washington’ın toplantılardaki mesajının yine Avrupa’nın yeterince şey yapmadığı yönünde olacağını belirtti.

Kanada Maliye Bakanı Joe Oliver, “küresel büyümenin harekete geçirilmesinin G-20 toplantılarında öncelikli olacağını” söyledi.

Oliver şöyle konuştu: “Avro bölgesi, sabit büyüme ve deflasyonla karşı karşıya. Avrupa’nın ötesinde, kilit önemdeki yükselen ekonomilerin -Çin ve Hindistan- büyüme oranları da hız kaybediyor. (…) Ukrayna, Irak ve Suriye’deki jeopolitik krizler, iyileşmeyi güçleştirerek ciddi riskler oluşturuyor. Ayrıca şu anda dünya ekonomisini Amerika taşıyor olsa da bu sürdürülebilir değil.”

Hassas Denge

Bakan Babacan, G-20 üyesi ülkelere önceki toplantılarda verilen reform taahhütlerini yerine getirmeleri için baskı yapmanın önemli olduğunu ve stratejinin “Ya sözünüzü tutun ya da açıklama yapın” olacağını söyledi. Babacan, 'Liderlikle yapılacak çok şey var... Gerekli ancak güç şeyler.' dedi.

Lagarde, geçen kasımda Brisbane’deki G-20 Zirvesinde verilen taahhütlerin yerine getirilmesinin, küresel ekonomiye 2 trilyondan fazla katkı sağlayabileceğini ve gelecek dört yılda milyonlarca yeni iş yaratabileceğini söyledi.

G-20, 2007-2009 mali krizi sırasında, bir küresel teşvik paketi oluşturmuştu ancak şimdiki küresel çalkantının nedenlerinden birisi farklı para politikaları olduğundan şu anda tehdit çok daha hassas.

Hindistan’dan Avustralya’ya, Kanada’dan Danimarka’ya kadar çeşitli ülkelerin irticalen yaptığı faiz indirimlerinin ve Çin’in banka ihtiyat miktarlarını azaltmasının aksine ABD Merkez Bankası (Fed) bu yıl faiz oranlarını artıracak gibi görünüyor.

Kanadalı üst düzey bir finans yetkilisi; G-20 bildirisinde büyük ihtimalle Merkez Bankası eylemlerinin talep büyümesinin sürdürülmesindeki önemine vurgu yapılacağını ve Fed ile İngiltere Bankasının diğer merkez bankalarına büyümenin desteklenmesi için gerekenleri yapma konusunda destek vereceklerini ifade ettiklerini söyledi.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin’e yakın bir kaynak, Yunanistan’ın da görüşüleceğini söyledi ancak durumun birkaç yıl öncekinden farklı olduğuna dikkati çekti.

Fransa ayrıca terör finansmanıyla mücadelenin de görüşülmesini istedi. İslam Devleti militanlarıyla mücadele güney sınırındaki Suriye ve Irak’ta yürütüldüğünden bu, Türkiye için önemli bir konu. (İngiltere, REUTERS - 8 Şubat 2015)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor